Unilever en Nestlé waarschuwen Britten: er dreigt een tekort aan voedsel
bron: FoodPro Network
LONDEN - Voedselproducenten zoals het inmiddels volledig Britse Unilever en het Zwitserse Nestlé en voedselbrancheverenigingen waarschuwen voor een voedseltekort in het Verenigd Koninkrijk. Ze vrezen dat de voedselvoorzieningsketen zijn piek heeft bereikt en zeggen dat het verdere verstoringen niet aankan. Hierover bericht Trouw.
Een verdere verstoring kan veroorzaakt worden als de brexit-onderhandelingen geen resultaat opleveren. Het Verenigd Koninkrijk is voor bijna de helft van de voedselvoorziening afhankelijk van import.
Bedrijven vrezen voor tekorten aan bepaalde producten die in de Europese Unie geproduceerd worden, zoals tomaten in blik, babyvoeding en olijfolie. Ook wanneer er een handelsakkoord wordt bereikt rond de brexit zullen de prijzen van bepaalde voedingsmiddelen gaan stijgen, zo is de verwachting.
Unilever en Nestlé zeggen dat ze voorraden aan het aanleggen zijn, maar dat magazijnen overvol zitten. Unilever zegt geen gebruik meer te kunnen maken van het doorschuiven van voorraden zoals aan het begin van de virusuitbraak. Ook Nestlé zegt dat het op peil houden van de voorraden prioriteit heeft nu de gesprekken tussen Brussel en Londen nog niet veel opschieten.
Unilever en Nestlé leggen in het Verenigd Koninkrijk extra voorraden aan, maar lopen daarbij tegen de capaciteitsgrenzen aan. De voedingsconcerns achten het van belang dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er alles doen om havens en wegen open te houden voor een soepele en consistente aanvoer van producten. Logistieke bedrijven huren al extra personeel in om de toename in de vraag voor verwerking en opslag van producten aan te kunnen.
De Britse branchevereniging Food and Drink Federation maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, vanwege een tekort aan veilige opslagmogelijkheden voor voedsel.
Bron: Trouw
Laatste nieuws
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr Dirk gaat personeel voorzien van bodycams
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
-
25 apr E.Leclerc marktleider en prijsleider in Frankrijk
-
25 apr Aviko werkt aan frietketen zonder CO2-uitstoot in 2030
-
25 apr Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters
-
25 apr Nieuwe uitdaging binnen Odin voor directeur Theo Boon
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan