Unilever en Nestlé waarschuwen Britten: er dreigt een tekort aan voedsel

LONDEN - Voedselproducenten zoals het inmiddels volledig Britse Unilever en het Zwitserse Nestlé en voedselbrancheverenigingen waarschuwen voor een voedseltekort in het Verenigd Koninkrijk. Ze vrezen dat de voedselvoorzieningsketen zijn piek heeft bereikt en zeggen dat het verdere verstoringen niet aankan. Hierover bericht Trouw.

Een verdere verstoring kan veroorzaakt worden als de brexit-onderhandelingen geen resultaat opleveren. Het Verenigd Koninkrijk is voor bijna de helft van de voedselvoorziening afhankelijk van import. 

Bedrijven vrezen voor tekorten aan bepaalde producten die in de Europese Unie geproduceerd worden, zoals tomaten in blik, babyvoeding en olijfolie. Ook wanneer er een handelsakkoord wordt bereikt rond de brexit zullen de prijzen van bepaalde voedingsmiddelen gaan stijgen, zo is de verwachting.

Unilever en Nestlé zeggen dat ze voorraden aan het aanleggen zijn, maar dat magazijnen overvol zitten. Unilever zegt geen gebruik meer te kunnen maken van het doorschuiven van voorraden zoals aan het begin van de virusuitbraak. Ook Nestlé zegt dat het op peil houden van de voorraden prioriteit heeft nu de gesprekken tussen Brussel en Londen nog niet veel opschieten.

Unilever en Nestlé leggen in het Verenigd Koninkrijk extra voorraden aan, maar lopen daarbij tegen de capaciteitsgrenzen aan. De voedingsconcerns achten het van belang dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er alles doen om havens en wegen open te houden voor een soepele en consistente aanvoer van producten. Logistieke bedrijven huren al extra personeel in om de toename in de vraag voor verwerking en opslag van producten aan te kunnen.

De Britse branchevereniging Food and Drink Federation maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, vanwege een tekort aan veilige opslagmogelijkheden voor voedsel.

 

Bron: Trouw





Laatste nieuws