Jumbo: omzetgroei 15 procent in coronajaar

VEGHEL -  Jumbo noteerde het afgelopen jaar een omzet van 9,68 miljard euro. Dat was 15% meer dan het jaar ervoor, zo bericht Jumbo maandag. Dat kwam vooral door de coronapandemie. De verkopen bij La Place kelderden juist in 2020. Daarnaast meldt Jumbo dat het bedrijf op zes NS-stations samen met HEMA een nieuw winkelconcept begint.

Omzet stijgt met € 1,25 miljard naar € 9,68 miljard

"Jumbo Groep Holding heeft het uitzonderlijke jaar 2020 afgesloten met een totale omzet van € 9,73 miljard. De consumentenomzet onder de Jumbo formule steeg met maar liefst € 1,25 miljard (+15%) tot € 9,68 miljard. Het boekjaar 2020 bestond uit 53 in plaats van 52 weken. Gecorrigeerd voor deze extra omzetweek zou de groei ten opzichte van 2019 circa 13% bedragen. De omzetbijdrage van foodserviceformule La Place viel terug tot € 50 miljoen (2019: € 165 mln) als gevolg van de noodgedwongen sluitingen door de coronamaatregelen", aldus Jumbo in een persbericht.

Marktaandeel stijgt verder door
Ondanks de beperkingen door de pandemie heeft Jumbo haar winkelbestand in 2020 kunnen uitbreiden met 15 vestigingen, voornamelijk op binnenstedelijke locaties in Nederland en op nieuwe locaties in België. Het totaal aantal winkellocaties in beide landen samen is in 2020 uitgekomen op 687. De autonome omzetgroei van de bestaande winkels bedroeg in 2020 11% (gecorrigeerd voor week 53: 9%). Het marktaandeel van Jumbo in Nederland is in 2020 verder gestegen tot boven de 21,5% (bron: Nielsen). Jumbo heeft met al haar medewerkers, ondernemers en leveranciers gedurende het jaar uiterste inspanningen geleverd om de voedselvoorziening op peil te houden en een veilige en prettige winkel- en werkomgeving te waarborgen. Het concern, dat in 2021 honderd jaar bestaat, rekent erop dat de extra maatregelen nog enige tijd zullen voortduren.
 
Winkelopeningen in België
Jumbo heeft in 2020 5 nieuwe supermarkten geopend in België. Daarmee is het winkelbestand van Jumbo bij onze zuiderburen uitgekomen op 8. Het omzetverloop van Jumbo in België blijft onveranderd sterk, ondanks een zekere vertraging van nieuwe winkelopeningen vanwege de coronapandemie. Voor 2021 gaat Jumbo uit van circa 10 nieuw te openen supermarkten in België.
 
Capaciteitsuitbreiding online
Steeds meer klanten weken vanwege de extra drukte in de Jumbo winkels uit naar Jumbo.com en ontdekten zo de voordelen van thuisbezorging. De online omzet is hierdoor in 2020 met meer dan 50% gegroeid tot boven de € 500 mln. De sterk toenemende vraag naar het doen van online boodschappen vereist voortdurend capaciteitsuitbreiding. Zo is het aantal bezorghubs in 2020 met de locaties Breda en Heerhugowaard gegroeid tot 6 in totaal. In 2021 komen daar nog eens 10 hubs bij. Begin 2021 opent het derde E-fulfilment Center (EFC) van Jumbo haar deuren in Bleiswijk. Het pand waarin de logistieke afhandeling van weborders zal plaatsvinden, heeft het hoogste BREEAM certificaat voor duurzaam bouwen ontvangen.
 
Jumbo CEO Frits van Eerd:
“De gerealiseerde omzetstijging voelt anders aan dan in voorgaande jaren. We beseffen dat we als onderneming met een essentiële functie een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, die het belang van extra omzet overstijgt. De corona-uitbraak heeft veel leed veroorzaakt en als winkelbedrijf hebben we strenge maatregelen moeten treffen. Ik ben er trots op dat alle collega’s tot het uiterste zijn gegaan om het winkelbezoek veilig en aangenaam te laten zijn en onze online klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ook in dit jubileumjaar zullen we dat blijven doen. Dag in dag uit werken we aan onze ambitie door steeds een stap extra te zetten voor onze klanten. We vinden dat boodschappen doen leuk moet zijn én blijven. Met die gedachte willen we het honderdjarige bestaan van ons familiebedrijf samen met alle medewerkers, ondernemers en leveranciers kracht bijzetten.”

 

Hoewel het voorbije jaar voor Jumbo al zeer goed was, denkt Jumbo in 2021 verder te kunnen groeien en met de omzet voor het eerst boven 10 miljard euro uit te komen. De keten heeft inmiddels 687 supermarkten, verspreid over Nederland en België. 



 

Bron: Jumbo

Foto: feestelijk opening van een Jumbo winkel in België in 2020



Laatste nieuws