Nieuwe inzichten in invloed van vetzuren op risico voor hart- en vaatziekten
bron: FoodPro Network
WAGENINGEN - Kamalita Pertiwi onderzocht hoe soorten onverzadigde vetzuren in de voeding en hun biomarkers in het bloed gerelateerd zijn aan diabetes en het risico op overlijden op lange termijn bij mensen die een hartinfarct hebben overleefd. Op woensdag 13 januari hoopt Pertiwi op basis van haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
De meeste onderzoeken voerde Kamalita Pertiwi uit in het Alpha Omega Cohort dat bestaat uit 4.837 mensen die een hartinfarct hebben gehad. Ze vond binnen deze groep bij hogere innames en bloedspiegels van omega-3-vetzuren uit vis een 30% lager risico op fatale coronaire hartziekte.
Een lage bloedspiegel van linolzuur voorspelde diabetes type 2, maar het is nog onduidelijk of deze biomarker in de klinische praktijk ook bruikbaar is. De concentratie vetzuren met een oneven keten in het bloed, die de zuivelinname weerspiegelen, blijkt te worden beïnvloed door de inname van voedingsvezels.
Bekijk meer informatie op de website van Wageningen University.
Laatste nieuws
-
28 mrt Jumbo gaat rode paprika, komkommer en bosui zonder plastic verpakking aanbieden
-
28 mrt Wouter Kolk stapt op bij Ahold Delhaize
-
28 mrt Tuinboon maakt chocola in Europa
-
28 mrt Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren
-
28 mrt Nederland grootste bierexporteur EU
-
28 mrt Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld
-
28 mrt Hogere prijzen stuwen verkopen maker Spa-mineraalwater
-
28 mrt Huishoudens gooien dagelijks wereldwijd miljard maaltijden weg
-
28 mrt 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector
-
28 mrt Onderzoek naar omkopingsrisico’s bij organisaties
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan