Nieuwe inzichten in invloed van vetzuren op risico voor hart- en vaatziekten

11-01 14:17 | bron: FoodPro Network

WAGENINGEN - Kamalita Pertiwi onderzocht hoe soorten onverzadigde vetzuren in de voeding en hun biomarkers in het bloed gerelateerd zijn aan diabetes en het risico op overlijden op lange termijn bij mensen die een hartinfarct hebben overleefd. Op woensdag 13 januari hoopt Pertiwi op basis van haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

De meeste onderzoeken voerde Kamalita Pertiwi uit in het Alpha Omega Cohort dat bestaat uit 4.837 mensen die een hartinfarct hebben gehad. Ze vond binnen deze groep bij hogere innames en bloedspiegels van omega-3-vetzuren uit vis een 30% lager risico op fatale coronaire hartziekte.

Een lage bloedspiegel van linolzuur voorspelde diabetes type 2, maar het is nog onduidelijk of deze biomarker in de klinische praktijk ook bruikbaar is. De concentratie vetzuren met een oneven keten in het bloed, die de zuivelinname weerspiegelen, blijkt te worden beïnvloed door de inname van voedingsvezels. 

Bekijk meer informatie op de website van Wageningen University.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 jan Picnic blijft groeien en opent (weer) nieuw distributiecentrum
19 jan Topeconomen: Biden goed voor economie en handel
19 jan Werknemers van Cargill staken vanwege conflict over nieuwe cao
19 jan Consumentenbond: 'Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond'
19 jan Webinar: Business Intelligence voor de food branche
19 jan Gesprekken over supermarkt-cao vandaag hervat
19 jan De sterkste vloer voor de voedingsindustrie (video)
19 jan Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
19 jan Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2021?
18 jan PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
18 jan Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk
18 jan PepsiCo wil in 2040 klimaatneutraal zijn
18 jan Circular Food Center: wereldvoorbeeld in aanpak voedselverspilling
18 jan Veel Nederlanders gebruiken voedingssupplementen
18 jan Webinar: Digitalisering in de AGF-industrie met Aptean Food & Beverage ERP
18 jan Weet u wat de kosten kunnen zijn als u niet over het juiste compressortype beschikt in uw levensmiddelenproductie?
15 jan CBS: 'Ruim 35% van de Nederlanders koopt wel eens online maaltijden'
15 jan Rouveen Kaasspecialiteiten gaat Friese schapenkaas produceren
15 jan Export eurolanden nadert niveau van voor de coronacrisis
15 jan Voedingsindustrie blijft flink investeren in 2021
15 jan Gesprekken over keurmerk 'FarmerFriendly' krijgen een vervolg
15 jan Paper wijzigingen IFS Food versie 7
15 jan Geef je winkel, showroom en kantoorruimte een frisse uitstraling met een MasterTop-polyurethaan gietvloer met BREEAM A+ classificatie
14 jan Unilever verwacht verbetering in tweede helft van het jaar
14 jan Arla Foods wil flink groeien met online verkopen van zuivel
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?