Fossa Eugenia | Een IT-landschap dat staat als een huis

24-05 06:01 | bron: FoodPro Network

VENLO - Behoefte aan inzicht, torenhoge eisen van de klant en een constant groeiende organisatie. Genoeg reden om met een sterk ERP-pakket te werken. Maar als telersvereniging ga je met een one-size-fits-all ERP-oplossing niet ver komen. Je bevindt je nu eenmaal in een nichemarkt, met heel specifieke wensen en eisen. Het belang van de telers staat uiteraard voorop, maar de steeds strenger wordende eisen van retailers zijn niet te ontlopen, en klant is koning. Wat doe je dan? Telersvereniging Fossa Eugenia heeft hier het antwoord op: Een IT-partner die je business haarfijn begrijpt, en daarnaast een samenwerking uit misschien wel onverwachte hoek. Lees verder om te weten hoe deze telersvereniging al jarenlang succesvol is, en kijkt naar de toekomst.

Van implementatie naar herimplementatie

In 2011 koos Fossa Eugenia al voor Schouw Informatisering. Na een succesvolle implementatie heeft het bedrijf jarenlang met het ERP-systeem Foodware van Schouw Informatisering, from Aptean gewerkt. In de loop der jaren kreeg Fossa meer eisen en wensen, zeker omdat de retail een steeds belangrijker afzetkanaal werd. In 2016 was het duidelijk dat Fossa zo snel aan het groeien was, dat ze het huidige pakket steeds verder ontgroeiden. Daarmee werd het tijd om de huidige situatie in kaart te brengen en op zoek te gaan naar een passend systeem voor de toekomst. Daar viel direct de keuze wederom op Schouw Informatisering, zonder een verder selectietraject op te starten. Waarom niet? Ton Holthuijsen, adviseur bij Fossa Eugenia vertelt: “We hebben opnieuw voor Schouw Informatisering gekozen op basis van onze ervaring de jaren daarvoor. Het was simpelweg een fijne samenwerking met toentertijd een fijn implementatieproject. Dus we zijn opnieuw samen rond de tafel gegaan”. De herimplementatie ging echt “op z’n Fossa’s”, zoals ze dit bij Fossa zelf zeggen. Met een snelle doorlooptijd, gas geven dus! En dat vraagt om hard werken en een intensieve, goede samenwerking, hetgeen met Schouw Informatisering wederom verliep naar verwachting.

Telersportaal in ERP-systeem Foodware

Een belangrijk onderdeel van het ERP-systeem van Fossa is het telersportaal, onmisbaar voor een telersvereniging. Toen Fossa koos voor de herimplementatie van Foodware, was het dan ook van groot belang dat dit portaal als een huis stond. De telersportaal wordt gebruikt voor de weekprognoses. De teler ziet via het portaal de te maken orders van zijn product welke verkocht zijn door Fossa. Bestellingen van retailers die bijvoorbeeld via EDI orders zijn geplaatst bij Fossa, worden zoveel mogelijk automatisch ingedeeld op telerlocaties. Via de portal ziet de teler direct wat voor wie, wanneer geleverd moeten worden. Klantspecifieke labels worden via het Fossa ERP bij alle telers lokaal geprint. Voor dit telersportaal bundelden Fossa Eugenia en telersvereniging Kompany hun krachten. Waarom twee keer bouwen als je hetzelfde doel hebt? Sinds 2018 gebruiken beide coöperaties dezelfde software: one-size-fits-two.

Voorheen werkte Fossa met een externe partij voor dit telersportaal, maar ondertussen zijn ze volledig over op een portaal van Schouw Informatisering, from Aptean. Ze kozen hiervoor omdat op deze manier alles bij dezelfde leverancier zit. Zo hoeft Fossa alleen met Schouw te schakelen als er aanpassingen zijn. “Korte lijntjes, daar gaat het om. De portaal  werkt naar wens, echter is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Een volgende stap is dan ook onder andere een kwaliteitsproject, zodat telers voortaan zelf de kwaliteit van het product in de portaal aan kunnen geven.”

Een pragmatische aanpak met de oplossing in zicht

Een jarenlange samenwerking van het projectteam van Fossa Eugenia en Schouw Informatisering zorgt ervoor dat je dit ondertussen wel een geoliede machine mag noemen. Dat ligt ook aan de goede match tussen de consultants bij Schouw en de medewerkers bij Fossa. De consultants kennen de business van Fossa door en door. Bij Fossa houden ze ook van pragmatisch denken.. Is er een probleem? Dan gaan we direct op zoek naar een passende oplossing.

Over Fossa Eugenia

Fossa Eugenia, met hoofdkantoor in Venlo, is een telersvereniging met 34 leden. Met een stijgende lijn in zowel de omzet en telers als assortiment, is Fossa duidelijk een bedrijf in groei. De telersvereniging levert aan groothandels, supermarkten en verwerkende bedrijven. Fossa is een echte platte organisatie, en gelooft in korte lijntjes. Dat betekent ook dat de producten voor het grootste gedeelte direct van teler naar klant gaan, zonder onnodige extra tussenstops. Hoe Fossa het zelf mooi verwoordt: “Fossa is een coöperatie van en voor telers die jaarrond en op duurzame wijze, gezonde groenten en fruit produceren. Zij heeft als doel haar producten gezamenlijk af te zetten en hierbij haar klanten succesvol te laten zijn om de consument te laten genieten van haar gezonde en kwalitatief hoogstaande producten teneinde een gezond rendement voor haar telers te realiseren.”

Met de toevoeging van nieuwe leden in zicht, de alsmaar groeiende omzet, en de behoefte van de eindconsument voor vers, gezond voedsel, ziet de toekomst er in ieder geval rooskleurig uit voor Fossa. En het IT-landschap? Dat staat als een huis.

Over Schouw Informatisering, from Aptean

Schouw Informatisering, from Aptean is een IT partner specifiek voor bedrijven in de voedingsmiddelenbranche. Met 145+ werknemers in Nederland is Schouw een onderdeel van de wereldwijd bekende IT-leverancier Aptean. Schouw adviseert en automatiseert voedingsmiddelenbedrijven wereldwijd met haar food-specifieke, innovatieve softwareoplossing Foodware 365. Een platform oplossing die gebaseerd is op Microsoft Dynamics 365 for Finance & Operations en Microsoft Dynamics 365 Business Central. Met de overname van Schouw Informatisering en LINKFRESH is Aptean wereldwijd marktleider in de AGF-branche.

 


Bron: Schouw Informatisering - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
06 jun Winnaars Nationale Competities Foodspecialiteiten 2023 zijn bekroond
06 jun Nieuwe CCO voor Ocado
06 jun Verduurzaming: voorkom een veelkoppig monster binnen de totale supply chain
06 jun Training: Meester worstmaker
05 jun Veel Nederlanders onderschatten hun gebruik van suiker
05 jun Analisten: opsplitsen Just Eat Takeaway dringend nodig
05 jun Opnieuw verzoeningsvergadering gepland bij Delhaize
05 jun Overname Imperial en Stegeman afgeblazen
05 jun Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen
05 jun Webinar Aptean & Microsoft: De impact van technologie op operationele efficiëntie en financiële veerkracht in de foodindustrie
05 jun Het nut van een duurzaam hygiënisch vloersysteem (video)
02 jun Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod
02 jun Heineken haalt posters weg omdat modellen te jong lijken
02 jun Thuisbezorgd.nl vergroot inzet voor duurzame verpakkingen tijdens UEFA-finales deze zomer
02 jun Jumbo gaat stoppen met sponsoring Max Verstappen
02 jun Auchan verkoopt supermarkten aan franchisenemers
02 jun Leden FNV en CNV stemmen in met nieuwe cao Zuivel
02 jun Bizerba Nederland verhuist naar Hengelo
02 jun Voorkom fouten in je HACCP- en kwaliteitsregistraties
02 jun Het beknopte softwareoverzicht voor de voedingsindustrie
01 jun Boodschappen 12,8 procent duurder
01 jun Hoe ziet de voedingsindustrie eruit in Polen?
01 jun 6 tactieken om kosten te besparen met voedselproductie software
01 jun Ucrete industrievloeren: snelle vloerplaatsing zowel bij nieuwbouw als bij renovatie
01 jun Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?