ACM zet vraagtekens bij loonsverhoging voor supermarktpersoneel

DEN HAAG - Mededingingsautoriteit ACM vraagt zich af of bij een recente loonsverhoging van diverse supermarktketens, waaronder Jumbo en Albert Heijn, regels zijn overtreden. Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder na eerdere berichtgeving van de NOS. Het is volgens de toezichthouder niet toegestaan om gezamenlijke afspraken te maken, tenzij het gaat om een cao.

Vakbonden en vertegenwoordigers van supermarktketens hebben recent onderhandeld over een nieuwe cao. Deze onderhandelingen verlopen echter stroef. Onder andere AH, ALDI, Jumbo, en Lidl wilden niet wachten op de komst van een nieuwe cao en besloten hun personeel een loonsverhoging van 2,5% te geven.

De toezichthouder meldt naar aanleiding hiervan vragen te hebben gesteld aan de betreffende supermarktketens om te bekijken of er mededingingsregels zijn overtreden. "We willen weten wat hier nu precies aan de hand is. Supermarkten mogen geen gezamenlijke afspraken maken over lonen van personeel, behalve als het gaat om afspraken in een cao", aldus een woordvoerder van de mededingingsautoriteit.

ACM en de supermarkten gaan hierover in gesprek. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er een onderzoek komt. Dit kan mogelijk resulteren in een boete.





Laatste nieuws