375 miljoen euro extra coronasteun voor gedupeerde bedrijven

DEN HAAG - Het kabinet trekt nog eens 375 miljoen euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. Het geld is bedoeld als tegemoetkoming in de vaste lasten en voor het niet kunnen verkopen van artikelen vanwege de lockdown. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

Bij de coronapersconferentie van gisterenavond werd duidelijk dat de lockdown nog langer gaat duren. Winkels mogen weliswaar weer klanten ontvangen op afspraak, maar slechts zeer beperkt: maximaal twaalf klanten per uur per winkelverdieping. Restaurants en cafés moeten de deuren voorlopig gesloten houden.

Daarom trekt het kabinet extra geld uit. De maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (de TVL-regeling) over het eerste en tweede kwartaal van dit jaar wordt verhoogd van 330.000 naar 550.000 euro per bedrijf per kwartaal voor het mkb. Voor grotere bedrijven gaat het plafond omhoog van 400.000 naar 600.000 euro per kwartaal. Het is de tweede verhoging in korte tijd, nadat eerder dit jaar de regeling ook al is uitgebreid.

De nieuwe veranderingen in de TVL-regeling worden eerst voorgelegd aan de Europese Commissie. Wanneer deze akkoord geeft, keert de uitvoerende dienst RVO de hogere tegemoetkoming aan ondernemers uit als een extra voorschot.

Daarnaast is besloten dat over het eerste kwartaal de vergoeding omhoog gaat voor winkels die blijven zitten met producten die ze vanwege de contactbeperkende maatregelen niet kunnen verkopen. Die vergoeding was tot dusver maximaal 200.000 euro en gaat omhoog naar 300.000 euro.





Laatste nieuws