'Temperatuursensor in koeling supermarkt is vaak verkeerd geplaatst'

03-03 08:45 | bron: FoodPro Network

Göteborg - Onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology hebben bij toeval ontdekt dat moderne koelingen voor supermarkten veel meer energie verbruiken dan nodig is, simpelweg omdat de temperatuursensor verkeerd in de koelingen zijn geplaatst. De Zweedse onderzoekers bedachten ook een oplossing. 

Toen supermarkten overstapten van open koelingen naar koelvakken met een deur, werd de sensor die de temperatuur in recirculerende lucht meet, niet verplaatst. Omdat de sensor dicht bij de deur is geplaatst, lijkt de lucht warmer dan deze in werkelijkheid is, aldus de onderzoekers. Hierdoor wordt er sterker gekoeld dan nodig.

Toen de onderzoekers de sensoren verplaatsten naar een betere positie, stelden ze vast dat het energiegebruik circa 5% lager werd. De temperatuur van de lucht die de koeling binnenkomt wanneer de deuren worden geopend, heeft minder impact en het is gemakkelijker om een ​​gelijkmatige temperatuur te handhaven.

De ontdekking van de onderzoekers heeft geleid tot een Europees octrooi voor een houder voor temperatuursensoren in koelingen in supermarkten, waardoor deze in de koeling gemakkelijk te verplaatsen zijn. Er is tevens een bedrijf opgericht om het systeem op de markt te brengen.

Download hier de publicatie Exploratory investigation of return air temperature sensor measurement errors in refrigerated display cabinets in Energy Efficiency.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
09 apr 'Impossible Foods bereidt beursgang voor'
09 apr Nestlé ziet waarde in gebruik van voedingssupplement tijdens zwangerschap
09 apr Kraft Heinz wil productie van kleinverpakkingen ketchup snel opvoeren
09 apr Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie
09 apr De deadline voor FSSC 22000 V5 komt snel dichterbij!
09 apr Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
08 apr Coca-Cola past Europese structuur aan
08 apr Onderzoekers zien alleen hoger gezondheidsrisico bij gebruik van bewerkt vlees
08 apr Belgische voedingsindustrie: hard getroffen maar niet geveld
08 apr Nederlanders kochten voor recordbedrag paasboodschappen
08 apr Naast vlees kan er ook vis gekweekt worden uit spiercellen
08 apr Zijn verse producten van een mindere klasse je beste winstkans?
08 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
07 apr Van Delft breidt productie uit met chocolade
07 apr Carrefour breidt partnership met Deliveroo verder uit
07 apr Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
07 apr SelektMeat Products: 24/7 inzicht in temperatuurgedrag met TempWeb
06 apr Aviko-topman verwacht dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020
06 apr Voorlopig nog geen gezond eten op school
06 apr Danone wil komende jaren 1.850 banen schrappen
06 apr Nespresso lanceert eerste biologische koffie: Peru Organic
06 apr Veel consumenten hebben nog bedenkingen bij kweekvlees
06 apr Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
06 apr De volgende stappen in jouw reis naar digitale transformatie
02 apr Omzetdaling voor Tönnies in 2020
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?