Hoe food ERP je helpt met internationaal handelen

23-03 06:03 | bron: FoodPro Network

ETTEN-LEUR - Voor voedingsmiddelenbedrijven die over internationale grenzen importeren en exporteren, is dit een tijd van ongekende onzekerheid. Hoewel een complex web van regelgeving, logistieke uitdagingen en uitgaven altijd al deel uitmaakten van cross-border handelen, heeft het afgelopen jaar deze kwesties nog meer aangewakkerd. Dit geldt vooral voor grotere bedrijven die in meerdere landen actief zijn. Zij zijn namelijk afhankelijk van de goede werking van honderden supply chains op een en hetzelfde moment.

Foodbedrijven over de hele wereld maken gebruik van software om ze door deze ongekende tijden heen te helpen. Food-specifieke ERP-oplossingen (Enterprise Resource Planning) bieden bedrijven de tools die ze nodig hebben om slimmere import- en exportbeslissingen te nemen, op basis van betrouwbare data. Met name enterprise bedrijven profiteren hier van de voordelen van food specifieke ERP-oplossingen. Ze hebben dan namelijk volledige zichtbaarheid en controle over elke tak van de organisatie en data stroomt moeiteloos tussen de verschillende locaties.

Internationale handel in voedingsmiddelen is nog nooit zo uitdagend geweest

Ten eerste heeft de pandemie ervoor gezorgd dat de voedingsindustrie zich flink heeft aan moeten passen. Niet alleen worden producenten en fabrikanten nu geconfronteerd met een minder voorspelbare vraag, maar het blijkt ook moeilijker dan ooit om ingrediënten te importeren en de eindproducten op tijd bij de klant te leveren. Zelfs nu veel landen in eigen land weer langzaam teruggaan naar het ‘normale’, blijven de grenzen nog steeds streng gecontroleerd. Met grensbeperkingen die erg veranderlijk zijn, kunnen de goed uitgedachte distributieplannen van de ene op de andere dag zinloos zijn.

De verstoring als gevolg van de Brexit brengt nog meer zorgen met zich mee, met aanzienlijke veranderingen van de regelgeving en extra bureaucratie die vertragingen veroorzaakt in de Britse havens. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar ook op bedrijven in onder andere de VS - waarvan er vele sterke handelsbanden hebben met Britse bedrijven.

Hoe food ERP je kan helpen

Speciaal gebouwde software zoals ERP voor de voedingsindustrie is nog nooit zo belangrijk geweest in het huidige bedrijfslandschap. Het makkelijker maken van import en export is slechts een voordeel dat food specifieke ERP brengt voor bedrijven die internationaal opereren, maar het is er een die:

  • Productverspilling minimaliseert
  • Het tempo van handel aan de grenzen verhoogt
  • De meeste efficiënte en winstgevende zendingen toont

We hebben drie belangrijke functies uitgezocht die helpen om dit te bereiken:

Voorraadbeheer

Een sterke controle over magazijnactiviteiten is essentieel voor alle levensmiddelenbedrijven, maar vooral voor bedrijven die internationaal handelen. De voorraadmodules in ERP-software integreren naadloos met de inkoop- en verkoopschema's van je bedrijf, waardoor het personeel bestellingen tijdig en efficiënt kan ontvangen en verzenden. Voorraadgegevens worden in realtime vernieuwd, zodat elke schakel in je supply chain ook inzicht krijgt in de levertijden.

Grotere bedrijven met meerdere magazijnlocaties in verschillende landen profiteren vooral van dit niveau van controle. De mogelijkheid om data van alle locaties op één dashboard te bekijken is dan ook van onschatbare waarde voor deze bedrijven.

Shipment tracking

Food ERP-oplossingen volgen alle productzendingen gedurende hun hele reis door het bedrijf. In wezen geeft dit food- en AGF-bedrijven veel beter zicht op elk gekocht item, hoe het bedrijf het heeft verwerkt en vervolgens precies hoe het werd verkocht. Maar het echte voordeel voor internationale handel is dat shipment tracking mogelijkheden in ERP het mogelijk maken om alle kosten in de hele supply chain vast te stellen.

Deze omvatten verzendkosten, invoerkosten, belastingen, tarieven, rechten en alle andere complexiteiten die ontstaan wanneer voedingsmiddelen de grens overgaan. Dit geeft bedrijven een veel beter overzicht van de opbrengsten na het transport van bepaalde zendingen naar bepaalde locaties - waardoor ze hun verkoopstrategie kunnen verfijnen en slimmere beslissingen kunnen nemen.

Transportplanning

ERP geeft bedrijven die internationaal handelen het volste vertrouwen in de benodigde logistiek. Transportmodules berekenen de meest efficiënte en winstgevende routes en verzendconfiguraties voor de specifieke behoeften van een bedrijf. Dit is mogelijk door alle relevante informatie bij elkaar te brengen - van het magazijn tot de verzendgegevens.

Dit is vooral van vitaal belang zodat zendingen in snelle tijd door douanecontroles heen zijn, zodat ze hun bestemming in de best mogelijke staat bereiken. Het proces kan nog gemakkelijker verlopen door mobiele oplossingen te integreren, op deze manier hebben alle medewerkers – van magazijnmedewerkers tot vrachtwagenchauffeurs - de relevante documentatie binnen handbereik.

De beste softwareoplossingen hebben specifieke functionaliteit voor handelsdocumenten – wat de tijd die nodig is bij douanecontroles verkort en het maken van (mogelijke dure) fouten vermindert. Je bedrijf kan zo berekeningen maken op basis van vraag en aanbod, offertes verzenden en bijhouden van extra kosten in verband met een specifieke order - allemaal rekening houdend met verschillende valuta's en verschillende belastingklimaten. De positieve impact die dit heeft op een bedrijf, als je kijkt naar efficiëntie en winstmarges, kan enorm zijn.

Een geschikte oplossing voor bedrijven die internationaal handelen

Dit soort resultaten zijn alleen mogelijk met de ongehinderde informatiestroom die mogelijk wordt gemaakt door speciaal ontwikkelde ERP-oplossingen. Dit is een enorm voordeel dat je behaalt met behulp van Business Intelligence - een cruciaal aspect van food specifieke ERP dat een bedrijf in staat stelt om processen te optimaliseren en meer strategische beslissingen te nemen. Wanneer een voedingsmiddelenbedrijf of supply chain zich uitstrekt over meerdere landen, is dit belangrijker dan ooit.

Onze oplossing - Aptean Food & Beverage ERP Enterprise Edition - is speciaal ontwikkeld om aan de behoeften van grote voedingsbedrijven te voldoen. Als je meer wilt weten over hoe Aptean software de internationale handel van je bedrijf kan verbeteren, neem dan vandaag contact op.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
16 apr Belgische online supermarkt Hopr start maandag in Hasselt
16 apr Onderzoek in supermarkten naar effect van prijsverhoging ongezond eten
16 apr Picnic opent in juni nieuw distributiecentrum in Zaandam
16 apr NestlĂ© wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
16 apr Kwaliteit is van ons allemaal. Maar wie draagt welke verantwoordelijkheid?
15 apr Deliveroo ziet aantal bestellingen verdubbelen
15 apr Deze 9 startups zijn klaar om de voedingsindustrie op zijn kop te zetten
15 apr Productiefaciliteit HAK Fresh volledig vernieuwd
15 apr Coop: Vanaf 26 april coronazelftests beschikbaar
15 apr Duurzaamheid in de voedselketen: Processen verbeteren van boer tot bord
15 apr Voedselveiligheid in tijden van crisis: heeft de pandemie onze aanpak veranderd?
15 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
14 apr Tesco ziet omzet flink stijgen, maar winst dalen door coronakosten
14 apr Nog steeds lege kaasschappen bij Albert Heijn
14 apr Honderden medewerkers van Makro raken baan kwijt
14 apr Amazon lanceert nieuw food-huismerk
14 apr Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
14 apr Training Normkennis ISO 22000 en FSSC
14 apr Whitepaper Listeria monocytogenes
13 apr Europees informatiesysteem voor labelen van voedingsmiddelen
13 apr Thuisbezorgd levert ruim de helft meer maaltijden af
13 apr Jumbo schrapt functies in winkels
13 apr PwC ziet ruim anderhalf miljoen banen op de tocht staan door digitalisering
13 apr Veiligheidswaarschuwing vegetarische mc2 Burger De Vegetarische Slager
13 apr Voorkom productiestops dankzij Ucrete industrievloeren (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?