NIZO ontwikkelt model om Listeria-groei in kaas te voorspellen

EDE - Om kaas veilig op de markt te brengen en te exporteren, moeten producenten voldoen aan voedselveiligheidscriteria en het risico op groei van Listeria monocytogenes bepalen. Om hierover snel inzicht te krijgen heeft NIZO een voorspellend model gemaakt. Hierover bericht NIZO op zijn website.

NIZO begon met onderzoek naar Gouda kaas, dat nooit in verband is gebracht met listeria, ondanks een pH boven 5,0 en een wateractiviteit boven 0,94. Uit onderzoek van NIZO blijkt dat de melkzuurconcentraties in deze kaas de groei van Listeria monocytogenes volledig remmen. Ook wanneer de melkzuurconcentraties niet onder het kritieke niveau vallen, blijkt de groei van de bacterie nog steeds voldoende geremd te worden door aanvullende factoren zoals pH, wateractiviteit en temperatuur.

Met behulp van deze wetenschappelijke inzichten heeft NIZO een model ontwikkeld en met succes gevalideerd om het potentieel van Listeria-groei in veel andere kazen te berekenen.

Meer informatie op de website van NIZO

 

Bron: NIZO





Laatste nieuws