Bedrijven aan gemeenten: bevries vaste lasten ondernemers

DEN HAAG - Gemeenten moeten bedrijven niet opzadelen met lastenverzwaringen in 2022. Veel sectoren zijn dan nog amper hersteld van de coronacrisis. Met dat pleidooi komen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

In een brief aan alle Nederlandse gemeenten uiten ze hun zorgen over de stijging van bepaalde gemeentelijke belastingen voor bedrijven dit jaar. Met name aan onroerendezaakbelasting (OZB) zijn ondernemers dit jaar vaak meer kwijt dan een jaar geleden. De werkgeversorganisaties halen cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden aan, die duidelijk maken dat ondernemers dit jaar gemiddeld 5,3% meer kwijt zullen zijn aan deze belasting. Daarnaast zijn er gemeenten die de OZB met 20 tot 30% laten stijgen. Slechts 49 van de 352 Nederlandse gemeenten hebben dit jaar deze belasting voor ondernemers verlaagd.

MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat juist enkele van de zwaarst getroffen sectoren door de crisis, zoals de horeca, evenementensector en detailhandel, belangrijk zijn voor de aantrekkingskracht van stadscentra. Juist deze bedrijven hebben nog tot 2024 nodig om van de economische klap te herstellen.

Vanwege die lange weg naar herstel pleiten de werkgeversorganisaties ook voor een langjarig en renteloos uitstel van de lokale belastingen. Tegelijkertijd erkennen ze dat gemeenten ook steeds krappere financiën krijgen. Ze willen dat het Rijk de gemeenten daarom financieel tegemoetkomt om tekorten op te lossen.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws