Kansen voor Zeeland als innovatiegebied voor eiwittransitie

26-03 15:12 | bron: FoodPro Network

MIDDELBURG - Zeeland kan als ‘Protein Delta’ een belangrijke rol vervullen in de transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Dat blijkt uit een onderzoek van FoodDelta Zeeland.

Alleen met een overgang naar meer plantaardige eiwitten kan de groeiende en qua eetgedrag veranderende wereldpopulatie op een duurzame wijze voorzien worden van voldoende voedsel. Nederland kan hier, binnen en buiten de landsgrenzen, een bijdrage aan leveren. Om daarbij minder afhankelijk te worden van de import van buitenlandse eiwitten is in december 2020 de Nationale Eiwitstrategie gepresenteerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daar wordt ingezet op meer plantaardige eiwitten zelf telen, meer eiwitten uit andere bronnen zoals algen, wieren en insecten en meer terugwinnen van eiwitten uit rest- en nevenstromen. Op interprovinciaal niveau werkt de Provincie Zeeland samen met de andere 'eiwitprovincies' om hier invulling aan te geven.

Zeeland

Omdat de Zeeuwse foodsector (van uitgangsmaterialen tot en met de horeca) een belangrijke bijdrage kan leveren aan bovengenoemde uitdagingen gaf de Provincie Zeeland Bureau FoodDelta Zeeland (het netwerkbureau van het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland) de opdracht te onderzoeken wat daarbij de gezamenlijke ambitie, de strategie en het actieplan voor Zeeland zou kunnen zijn.

Protein Delta

Het resultaat is een toekomstbeeld van een samenwerkend en samenhangend eitwitcluster genaamd Protein Delta. Binnen dit cluster staan de mogelijkheden van het combineren van zee & land en plant & dier als bron voor duurzame eiwitten centraal. Zeeland levert hiermee een zichtbare bijdrage aan de verandering van het (eiwit)menu van de regionale consument (inwoners en toeristen) en is een inspirerend proef- en demo-gebied voor de wereld, met als missie: duurzame eiwitten uit Zeeland op je bord.

Jo-Annes de Bat kreeg het rapport 25 maart 2021 overhandigd door FoodDelta Zeeland. De Bat: “Zeeland is de food-provincie bij uitstek. Innovatie en verduurzaming zijn onze speerpunten. De ambities op het gebied van plantaardige eiwitten onderschrijven we als Provincie. Het Zeeuws Proteïne Cluster kan dat in een stroomversnelling brengen."

Om de genoemde ambities te realiseren wordt aanbevolen om de samenwerking met de bij het onderzoek betrokken partijen te continueren als het Zeeuws Proteïne Cluster. De diverse lopende en toekomstige (te ontwikkelen) projecten moeten daarbij in samenhang tot elkaar gezien worden om gezamenlijk Protein Delta vorm te geven en zichtbaar te maken.

Het volledige rapport is hier te lezen.

 

Bron: Provincie Zeeland

Foto: plantaardige eiwitten





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
16 apr Belgische online supermarkt Hopr start maandag in Hasselt
16 apr Onderzoek in supermarkten naar effect van prijsverhoging ongezond eten
16 apr Picnic opent in juni nieuw distributiecentrum in Zaandam
16 apr Nestlé wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
16 apr Kwaliteit is van ons allemaal. Maar wie draagt welke verantwoordelijkheid?
15 apr Deliveroo ziet aantal bestellingen verdubbelen
15 apr Deze 9 startups zijn klaar om de voedingsindustrie op zijn kop te zetten
15 apr Productiefaciliteit HAK Fresh volledig vernieuwd
15 apr Coop: Vanaf 26 april coronazelftests beschikbaar
15 apr Duurzaamheid in de voedselketen: Processen verbeteren van boer tot bord
15 apr Voedselveiligheid in tijden van crisis: heeft de pandemie onze aanpak veranderd?
15 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
14 apr Tesco ziet omzet flink stijgen, maar winst dalen door coronakosten
14 apr Nog steeds lege kaasschappen bij Albert Heijn
14 apr Honderden medewerkers van Makro raken baan kwijt
14 apr Amazon lanceert nieuw food-huismerk
14 apr Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
14 apr Training Normkennis ISO 22000 en FSSC
14 apr Whitepaper Listeria monocytogenes
13 apr Europees informatiesysteem voor labelen van voedingsmiddelen
13 apr Thuisbezorgd levert ruim de helft meer maaltijden af
13 apr Jumbo schrapt functies in winkels
13 apr PwC ziet ruim anderhalf miljoen banen op de tocht staan door digitalisering
13 apr Veiligheidswaarschuwing vegetarische mc2 Burger De Vegetarische Slager
13 apr Voorkom productiestops dankzij Ucrete industrievloeren (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?