De snackindustrie: Nieuwste trends & ontwikkelingen

ETTEN-LEUR - In moeilijke tijden hebben mensen de neiging om zich vaker te wenden tot lekker eten. De COVID-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen vaker snacks consumeren. Mondelez's jaarlijkse State of Snacking-studie meldde dat 52% van de volwassenen over de hele wereld vond dat snacken een "lichtpuntje" is geweest gedurende de hele pandemie, en dat maarliefst 88% tijdens de pandemie even veel of zelfs meer snackt dan voorheen.

Maar we kopen en eten tegenwoordig niet alleen meer snacks - de pandemie heeft ook aanzienlijke veranderingen veroorzaakt in onze snackgewoonten en de soorten snacks die we willen. Met veel van deze nieuwe trends die ook na de pandemie blijven hangen, is de snackindustrie gedwongen om zich hierop aan te passen.

Hoe zijn snackgewoonten veranderd?

Zoals bij alle branches in de foodindustrie, heeft de snackindustrie een duidelijke verschuiving opgemerkt tijdens de pandemie. We lichten vier belangrijke trends verder toe.

1. Houding ten opzichte van snacks

In de afgelopen jaren zijn mensen steeds anders gaan kijken naar snacks - en het lijkt erop dat COVID-19 hier flink aan mee heeft gewerkt. De statistiek die we eerder noemden - dat meer dan de helft van de volwassenen snacken ziet als een "reddingslijn" tijdens de pandemie - onthult veel over hoe mensen zich tot snacks hebben gewend als een emotionele reactie. In hetzelfde Mondelez-rapport kwam ook naar voren dat de meerderheid van de respondenten snacken zag als een "groeiend deel van hun dagelijks leven".

Ook zien we dat snacks steeds vaker maaltijden vervangen. Mondelez ontdekte dat 70% van de millennials en 67% van thuiswerkers voorkeur gaven aan snacks boven reguliere maaltijden.

2. Gezondheid

Nu steeds meer mensen ervoor kiezen om te snacken in plaats van een traditionele maaltijd te nuttigen, heeft dit impact op het soort snack dat ze zoeken. En dit brengt ons bij de volgende trend: gezondheid.

Mondelez meldt dat 54% van de volwassenen heeft vertrouwd op maaltijdvervangende snacks tijdens de pandemie. Het is dus niet vreemd dat consumenten neigen naar gezondere snacks - zoals vorig jaar door FoodBev werd gemeld. In een tijd waarin gezondheid nog nooit zo onder de loep is genomen, willen consumenten het heft in eigen handen nemen door hun eetgewoonten te verbeteren - en dit geldt ook voor de snacks die ze eten.

In het FoodBev verslag wordt er met name gewezen op dat er steeds meer vraag is naar plantaardige snacks en dat de markt voor dit soort snacks naar verwachting in 2028 $74 miljard waard zal zijn. Ondertussen is er ook een verschuiving naar snacks met eigenschappen die de immuniteit verhogen, zoals snacks die rijk zijn aan vitamine C & D, omega-3 of die kurkuma bevatten. Mondelez stelde vast dat 56% van de consumenten op zoek is naar deze producten, wat een vergelijkbare trend is in de zoetwarenindustrie.

3. Winkelgewoontes

Met de pandemie die ons al maanden beperkt tot onze huizen, is de manier waarop we onze favoriete snacks kopen ook veranderd. Mondelez ontdekte dat bijna de helft van de consument nu online koopt. Dit is te verwachten als gevolg van COVID-19, maar het lijkt erop dat consumenten de extra flexibiliteit fijn vinden - 69% is van plan om ook na de pandemie online te blijven winkelen.

En met miljoenen mensen die vanuit huis werken, kopen veel minder mensen nu snacks om buitenshuis te consumeren. Met name de snackverkoop uit snoepautomaten daalde vanaf het begin van de pandemie met 90% volgens de European Vending & Coffee Service Association.

4. Consumptiepatronen

De pandemie heeft ook verschillende directe gevolgen gehad voor gewoonten en -patronen. Gegevens van IRI suggereren dat consumenten snacken niet langer associëren met bepaalde tijden van de dag en in plaats daarvan snacken wanneer ze willen. Dit patroon deed zich voor de pandemie al voor, maar is verergerd door de recente veranderingen in ons leven.

Eén van de meest opvallende ontwikkelingen is er echter een die de heersende trend vóór maart 2020 volledig heeft omgedraaid. Kleinere snackverpakkingen ("on-the-go") en portiegroottes waren al een aantal jaren in populariteit aan het groeien om in de steeds actievere levensstijl van consumenten te voorzien. Door COVID-19 vallen juist grotere verpakkingen en multipacks weer meer in de smaak.

Aanpassen aan het nieuwe snacklandschap

Het eerste jaar van de pandemie is een leercurve geweest voor snackfabrikanten, omdat ze hebben geprobeerd de veranderende eisen bij te houden en hun aanbod zodoende aan te passen. De inspanningen om de productlijnen die ze produceren te moderniseren, zijn over het algemeen in lijn met de belangrijkste trends die we hebben opgeschreven. Snackbedrijven hebben zich gericht op:

  • Gezondere snacks met betere voedingswaardes
  • Ervoor zorgen dat meer van hun producten online beschikbaar zijn
  • Producten verkopen in grotere verpakkingen met een betere prijs-kwaliteitverhouding

Er zijn ook creatieve oplossingen die zijn ontworpen om consumenten door deze vreemde tijden heen te helpen. "Work from home"-dozen zijn een nieuwe direct-to-consumer-kans voor sommige snackbedrijven, terwijl grotere fabrikanten samenwerken in een poging om nieuwe inkomstenstromen in verzadigde markten te vinden. Een voorbeeld hiervan is de recente samenwerking tussen Walkers Crisps en KFC in de UK.

Wat snackbedrijven vooral nodig hebben om zich aan te passen aan de uitdagingen van veranderende consumentengewoonten, is meer flexibiliteit en betere data. Het hebben van de juiste softwaretools is van vitaal belang voor snackfabrikanten om productportfolio's te diversifiëren en nieuwe populaire en kosteneffectieve recepten te creëren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe softwareoplossingen van Aptean jouw snackbedrijf kunnen voorbereiden op de uitdagingen die voor ons liggen!

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network





Laatste nieuws