Duurzaamheid in de voedselketen: Processen verbeteren van boer tot bord

16-11 06:05 | bron: FoodPro Network

ETTEN-LEUR - Als professional in de voedingsmiddelensector heb je vast al veel gehoord over afvalvermindering en het belang van een milieuvriendelijk beleid in de branche. Dat is niet voor niets: studies tonen aan dat ongeveer 20 procent van al het voedsel dat in Europa wordt verbouwd, niet wordt opgegeten. En als die gewassen en producten in verval raken, komen er schadelijke broeikasgassen vrij.

Foodbedrijven staan ​​onder druk om de inspanningen op het gebied van duurzaamheid op te voeren. Meer focus op dit gebied kan enorme opbrengsten opleveren, aangezien duurzame inkoop en praktijken niet alleen beter zijn voor de planeet – ook consumenten geven de voorkeur aan duurzame producten. Logischerwijs dus een belangrijke overweging als het gaat om het ontwikkelen en leveren van jouw producten.

Er zijn talloze manieren waarop je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen, afval kunt verminderen en kunt aantonen dat jouw bedrijf zich inzet voor duurzaamheid. Als je een missie hebt om je processen en goederen groener te maken, moet je jouw activiteiten bij elke stop in de supply chain onderzoeken.

Duurzaamheid op boerderij niveau

Als je tot de telers, verpakkers en oogsters behoort, zijn er verschillende belangrijke onderdelen van je werkzaamheden die nauwkeurig moeten worden onderzocht. Oogstmethoden, juiste verpakkingsoplossingen en verwerkingsprocedures zijn allemaal onderdelen waar een bedrijf kan verduurzamen.

Bovendien kan het implementeren van duurzame landbouwpraktijken - van de juiste teeltwisseling tot meer betrokken maatregelen zoals geïntegreerde plaagbestrijding en permacultuur - jouw resultaten aanzienlijk verbeteren. Je hebt ook een Enterprise Resource Planning (ERP) oplossing nodig die je met één druk op de knop een nauwkeurige analyse van de gewasopbrengst geeft, aangezien betrouwbare gegevens en zichtbaarheid je het inzicht geven dat nodig is om slimme beslissingen te nemen.

Als jouw levensmiddelenbedrijf ergens verder in de supply chain valt, is het nog steeds belangrijk om de duurzaamheidsinspanningen van de boerderijen waarmee je werkt in de gaten te houden. Consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan producten waarvan kan worden aangetoond dat ze duurzaam zijn ingekocht.

Duurzaamheid op producent niveau

Producenten houden ook hun afval nauwlettend in de gaten; op de werkvloer komt het alleen anders tot stand. Wanneer het orderpicken niet consequent is gebaseerd op een 'first expiry, first out'-basis (FEFO), of als klimaatbeheersingssystemen haperen, is er een ernstig risico op bederf.

Welke andere fouten kunnen er nog gedurende het fabrieksproces optreden en verspilling veroorzaken? Vervuilde batches als gevolg van fouten in het beheer van ingrediënten en recepten zijn een ander groot probleem. Een robuust ERP-platform geeft deze bedrijven volledige controle en traceerbaarheid, waardoor terugroepacties veel minder vaak voorkomen en veel gemakkelijker uit te voeren zijn.

Reststromen – als in een overschot aan vulniveau, eenheidshoeveelheid of gewicht - is een ander goed voorbeeld van hoe producenten en fabrikanten materialen verliezen zonder dat er iets voor terugkrijgen. Implementatie van slimme technologie en Internet of things (IoT) apparaten is een manier om de precisie tijdens het produceren te vergroten en je verliezen op dit vlak te verminderen.

Investeringen in deze apparaten leveren op korte termijn rendement op. McKinsey ontdekte dat bij faciliteiten die van dergelijke verbeteringen gebruik maken, de productiviteit tussen de drie en vijf procent is verhoogd. Koppel dat aan de tools voor vraagplanning die ERP kan bieden, en je vermindert verspilling in zowel jouw voorraad als de producten die je verzendt.

Duurzaamheid op foodservice niveau

Voor distributeurs en retailers is het beheer van voorraden en vervaldata een van de belangrijkste aandachtspunten als het gaat om duurzame praktijken. De beproefde FEFO-methode is nog steeds een gedegen uitgangspunt, maar werken met traditionele methoden voor het bijhouden van gegevens en generieke bedrijfssoftware is niet voldoende.

Branchespecifieke ERP-software kan deze processen volgen en automatiseren, de kans op menselijke fouten wegnemen en ervoor zorgen dat je het meeste uit je voorraad haalt. Met volledige integratie van al jouw activiteiten, kun je ook de verkoopgeschiedenis evalueren en betrouwbare prognoses maken, zodat je de inkoop van producten goed plant en verspilling door onverkochte producten tot een minimum beperkt.

Transparantie en volledig eigendom van jouw gegevens is een ander cruciaal voordeel van een goed werkende ERP-systeem. Vooral als je bedenkt dat 42 procent van de 50 grootste supermarktketens wereldwijd duurzaamheid als speerpunt in hun beleid heeft opgenomen, maar slechts tien procent van die bedrijven daadwerkelijk duurzaamheid meet en stimuleert. Met de juiste softwareoplossing kan jouw bedrijf beslissingen nemen met alle relevante informatie bij de hand.

Duurzaamheid op restaurant niveau

Restaurants en producenten van bereide en diepvriesproducten hebben ook hun eigen unieke duurzaamheidsoverwegingen. De belangrijkste daarvan is controle over de porties, zowel om verspilling te verminderen als om een ​​gezondere levensstijl aan te moedigen.

Meer dan 30 procent van de voedselverspilling op restaurantniveau wordt toegeschreven aan 'bordafval', of voedsel dat wordt geserveerd maar niet wordt gegeten en uiteindelijk wordt weggegooid. Een soortgelijk probleem kan optreden bij bevroren en bereide voedingsmiddelen waarvan de portiegrootte te groot is. Je kunt dit net zo zien als de reststromen op fabrieksniveau: grondstoffen waarvoor je bedrijf heeft betaald, maar die geen inkomsten genereren.

Naast het aanscherpen van je portiegrootte, kunnen andere eerder genoemde zaken, zoals ingrediëntenbeheer en verkoopprognoses, helpen voorkomen dat bedrijven met overtollige voorraden komen te zitten waarvan de houdbaarheidsdatum vervalt voordat ze kunnen worden gebruikt. Gelukkig kunnen speciaal ontwikkelde oplossingen zoals Aptean's Food & Beverage ERP jouw bedrijf de volledige zichtbaarheid geven die nodig is om deze inefficiënties op te sporen en op te lossen.

Kies voor verduurzaming

Verduurzaming van de supply chain heeft niet alleen belangrijke gevolgen voor het imago van je merk als maatschappelijk verantwoord bedrijf, maar ook voor je bedrijfsresultaten. Er zijn uiteraard kosten verbonden wanneer je je gaat toewijden aan duurzaamheid, maar het werpt zijn vruchten af in de vorm van betere productiviteit, minder afval en een grotere vraag naar jouw producten.

Wil je meer weten over hoe onze food-specifieke oplossingen jou kunnen helpen bij jouw inspanningen op het gebied van duurzaamheid, neem dan contact met ons op.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
07 dec Printer voor vleesvervangers bijna gereed
07 dec Prijs voeding stijgt met 1,1 procent
07 dec Pieter Pot haalt 9 miljoen euro kapitaal op
07 dec Voedselthermometers zorgen voor uniforme werkwijze bij Makro/Metro
07 dec Kostenefficiëntie verhogen in de Agri&Food sector, dankzij data
06 dec Supermarktketen in Kroatië accepteert online betalingen in cryptomunten
06 dec HAS Hogeschool ontwikkelt 6 nieuwe minors
06 dec Gebruik van robots in de voedingsindustrie gaat verder toenemen
06 dec Omzetrecord voor gemeentelijke IJsselmeervisafslag Urk
06 dec SGS en V-Label lanceren partnerschap en brengen veganistisch en vegetarisch keurmerk naar een wereldwijd publiek
06 dec Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
06 dec Hoe bereik ik de voedingsindustrie?
06 dec Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht
03 dec Carrefour lanceert bezorgabonnement en tweedehandswebshop
03 dec Israëlische start-up produceert plantaardige zoetstof
03 dec Tony's Chocolonely stopt bouw eigen fabriek in Zaandam
03 dec Wereldwijde spelers in voedselveiligheid zien certificatie als ‘paspoort voor handel’
03 dec Bieze Food Group leidt in veranderende markt
03 dec Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
02 dec JBS wordt grootaandeelhouder van Spaanse kweekvleesproducent
02 dec Bierprijs omhoog in het nieuwe jaar
02 dec Vion scoort goed op gebied van transparantie
02 dec Duvel: de beste vloer voor het beste bier (video)
02 dec De zin en de onzin van een masterplan in operations
01 dec Nederlanders openen Belgische Jumbo in Bree
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?