NIZO wijst op risico voor microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten

30-03 08:55 | bron: FoodPro Network

EDE - De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit hard. Er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten in vergelijking met meer bekende zuivelproducten. Onderzoek van NIZO naar microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten voor voedingsproducten heeft verschillende microbiologische risico's aan het licht gebracht.

Plantaardige ingrediënten kunnen onbekende soorten en niveaus van micro-organismen bevatten. De ingrediënten vragen vaak een milde verwerking. Behandelingen met hoge temperaturen kunnen een nadelige invloed hebben op de functionele of nutritionele eigenschappen van het ingrediënt. Maar de milde verwerkingsomstandigheden kunnen de micro-organismen niet altijd voldoende inactiveren, aldus NIZO.

De onderzoekers stelden vast dat veel plantaardige eiwitrijke ingrediënten aanzienlijke hoeveelheden microbiële verontreinigingen bevatten, waaronder de sporenvormende bacteriën Bacillus cereus, B. subtilis, B. amyloliquefaciens, B. licheniformis en Geobacillus stearothermophilus. Sommige hiervan produceren hittestabiele gifstoffen of hittebestendige sporen die ook hittebehandelingen kunnen overleven. De grondstoffen kunnen ook lage concentraties hittebestendige schimmels bevatten.

Bekijk meer informatie op de website van NIZO.

 

Bron: NIZO





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
16 apr Belgische online supermarkt Hopr start maandag in Hasselt
16 apr Onderzoek in supermarkten naar effect van prijsverhoging ongezond eten
16 apr Picnic opent in juni nieuw distributiecentrum in Zaandam
16 apr Nestlé wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
16 apr Kwaliteit is van ons allemaal. Maar wie draagt welke verantwoordelijkheid?
15 apr Deliveroo ziet aantal bestellingen verdubbelen
15 apr Deze 9 startups zijn klaar om de voedingsindustrie op zijn kop te zetten
15 apr Productiefaciliteit HAK Fresh volledig vernieuwd
15 apr Coop: Vanaf 26 april coronazelftests beschikbaar
15 apr Duurzaamheid in de voedselketen: Processen verbeteren van boer tot bord
15 apr Voedselveiligheid in tijden van crisis: heeft de pandemie onze aanpak veranderd?
15 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
14 apr Tesco ziet omzet flink stijgen, maar winst dalen door coronakosten
14 apr Nog steeds lege kaasschappen bij Albert Heijn
14 apr Honderden medewerkers van Makro raken baan kwijt
14 apr Amazon lanceert nieuw food-huismerk
14 apr Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
14 apr Training Normkennis ISO 22000 en FSSC
14 apr Whitepaper Listeria monocytogenes
13 apr Europees informatiesysteem voor labelen van voedingsmiddelen
13 apr Thuisbezorgd levert ruim de helft meer maaltijden af
13 apr Jumbo schrapt functies in winkels
13 apr PwC ziet ruim anderhalf miljoen banen op de tocht staan door digitalisering
13 apr Veiligheidswaarschuwing vegetarische mc2 Burger De Vegetarische Slager
13 apr Voorkom productiestops dankzij Ucrete industrievloeren (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?