NIZO wijst op risico voor microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten
bron: FoodPro Network
EDE - De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit hard. Er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten in vergelijking met meer bekende zuivelproducten. Onderzoek van NIZO naar microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten voor voedingsproducten heeft verschillende microbiologische risico's aan het licht gebracht.
Plantaardige ingrediënten kunnen onbekende soorten en niveaus van micro-organismen bevatten. De ingrediënten vragen vaak een milde verwerking. Behandelingen met hoge temperaturen kunnen een nadelige invloed hebben op de functionele of nutritionele eigenschappen van het ingrediënt. Maar de milde verwerkingsomstandigheden kunnen de micro-organismen niet altijd voldoende inactiveren, aldus NIZO.
De onderzoekers stelden vast dat veel plantaardige eiwitrijke ingrediënten aanzienlijke hoeveelheden microbiële verontreinigingen bevatten, waaronder de sporenvormende bacteriën Bacillus cereus, B. subtilis, B. amyloliquefaciens, B. licheniformis en Geobacillus stearothermophilus. Sommige hiervan produceren hittestabiele gifstoffen of hittebestendige sporen die ook hittebehandelingen kunnen overleven. De grondstoffen kunnen ook lage concentraties hittebestendige schimmels bevatten.
Bekijk meer informatie op de website van NIZO.
Bron: NIZO
Laatste nieuws
-
24 apr TommyTomato haalt 1,9 miljoen groeigeld op voor de groentelunch op school
-
24 apr PepsiCo verlaagt zoutgehalte in chips van het merk Lay's
-
24 apr ABN AMRO: 'Voedingssector heeft doorbraaktechnologieën nodig voor halen klimaatdoelen'
-
24 apr Heineken zag bierverkoop eerste kwartaal aantrekken
-
24 apr Coca-Cola mocht manager ontslaan na omstreden deal Bas Smit
-
24 apr Waarschuwingslabel op ongezond voedsel drijft de prijs omhoog
-
24 apr Nederlanders zijn te verdelen in zes type food-consumenten
-
24 apr Verkrijg inzicht in wat er daadwerkelijk in je fabriek gebeurt
-
23 apr PepsiCo verkoopt weer meer frisdrank en chips
-
23 apr Reorganisatie bij Milcobel: 130 banen op de tocht
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan