'Veel voedingsbedrijven halen doelen van Klimaatakkoord niet'

ROSSUM - De voedingsindustrie moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-emissie te kunnen halen. In het huidige tempo lukt het de meeste bedrijven in de voedingsindustrie niet om in 2030 de CO2-uitstoot met 49% te verlagen. Dat blijkt uit de eerste nationale benchmark ‘Duurzaam produceren in de foodsector 2020’, een onderzoek onder 60 voedings- en verpakkingsbedrijven van consultancybureau P2

Projectmanager Andreas Oerlemans van P2 stelt vast dat een groep koplopers er wel in slaagt om serieuze stappen te zetten in de verduurzaming van de productie, maar 4 op de 5 bedrijven blijft volgens hem achter. "Vaak is de basis wel op orde, maar ligt het verduurzamingstempo structureel te laag. Uit de benchmark blijken vermeende hoge investeringskosten een obstakel."

"De koplopers kunnen de rest helpen met hun ervaringen, successen en inzichten”, aldus Oerlemans. "Door die te delen kunnen ze andere bedrijven helpen om sneller te verduurzamen. Daarnaast kan de overheid duurzame voedselproductie stimuleren met subsidies of een btw-verlaging of vervuiling extra belasten. Daarnaast roept Oerlemans op tot meer samenwerking. “Je ziet bijvoorbeeld veel initiatieven om ketens te verkorten en zo de voetafdruk te verlagen. Kijk hoe je aansluiting kunt vinden bij dat soort initiatieven.”

 

Bron: P2





Laatste nieuws