Vrees voor bananentekort door Aziatische schimmel

JAKARTA - Momenteel gaat er een schimmelinfectie door de wereld die hele bananenplantages verwoest. Dat zal niet direct tot lege schappen leiden, maar op de lange termijn kan dat wel problemen veroorzaken, aldus wetenschappers.

De Tropical Race 4-ziekte, afgekort TR4, is een soort hart- en vaatziekte voor planten. De schimmel gaat door de plantvaten, waardoor de plant van binnen helemaal doodgaat en de bladeren ook afsterven. De bodem is daarna 10 jaar lang onbruikbaar.

De oorzaak dat bananen daar zo vatbaar voor zijn, is dat ze in hele grote velden naast elkaar staan. Wanneer één plant ziek wordt, heb je al snel kans dat andere planten ook ziek worden.

De schimmelinfectie werd voor het eerst ontdekt in Indonesië, verplaatste zich daarna naar Taiwan en waaide daarna over naar Afrika en Zuid-Amerika. Ongeveer alle bananenplantages in de wereld hebben dus last van de schimmelinfectie.

Nieuwe rassen

De oplossing voor het probleem is het kweken van nieuwe rassen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Om dat mogelijk te maken moeten wetenschappers twee bananenplanten kruisen. Een plant die resistent is tegen de schimmel en een plant met een goeie tros. Dat proces, dat veredeling heet, duurt minimaal 10 jaar en in de tussentijd kunnen telers niets anders doen dan wachten en hopen dat er nog enkele gezonde planten overblijven.





Laatste nieuws