PwC ziet ruim anderhalf miljoen banen op de tocht staan door digitalisering

AMSTERDAM - Door digitalisering verdwijnen in de komende 48 maanden mogelijk 400.000 banen op jaarbasis, zo bericht PwC vandaag op basis van onderzoek. Volgens PwC zijn er op termijn minder kassamedewerkers, vakkenvullers, horecamedewerkers, receptionisten en magazijnmedewerkers nodig.

Doordat deze banen "helaas weinig bestaansrecht hebben", worden die ook wel zombiebanen genoemd, zo schrijft PwC.

Het banenverlies raakt mogelijk in een stroomversnelling als de coronagerelateerde steunmaatregelen vanuit de overheid komen te vervallen. Daarmee worden zombiebedrijven nu nog overeind gehouden, aldus PwC.

PwC ziet daarbij wel veel kansen voor omscholing. De meeste vaardigheden die deze werknemers hebben, zijn te gebruiken in banen waar in de toekomst wel behoefte aan is.

Er zijn volgens PwC namelijk ook engelbanen. Dit zijn banen waar veel vraag naar is, terwijl het aanbod van personeel achterblijft. Het gaat om bijvoorbeeld technici, basisschooldocenten, politiemensen en brandweerlieden. Via om- en bijscholing zouden veel mensen vanuit een zombiebaan naar een dergelijke functie kunnen doorstromen.

In de regio's Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland kunnen volgens PwC de hardste klappen vallen. Daar is een op de vijf banen een zombiebaan, aldus het accountantskantoor.

 

Foto: selfservice kassa





Laatste nieuws