Albert Heijn gaat boodschappen bezorgen met elektrische minibusjes

AMERSFOORT - Albert Heijn wil vanaf 2025 emissievrij boodschappen bezorgen in binnensteden. Om dat mogelijk te maken, rijdt de supermarkt vanaf vandaag in Amersfoort met Light Electronic Vehicles (LEV). Binnen twee jaar moeten deze elektrische minibusjes door heel Nederland rijden. In de binnenstad van Breda worden de komende maanden ook elektrische cargobikes getest.

De LEV is 1,40 m breed en kan makkelijk manoeuvreren in een drukke binnenstad. Het minibusjes heeft een actieradius tot 130 kilometer, een maximale snelheid van 65 km/uur en kan 36 kratten of koelboxen tegelijk vervoeren. Albert Heijn start met twee LEV’s in Amersfoort, in juni zullen dat er al veertien zijn.

Boodschappen bezorgen op de fiets

In Breda test Albert Heijn de komende maanden verschillende elektrische cargobikes voor het bezorgen van boodschappen. Deze hebben een laadcapaciteit van twintig kratten of koelboxen. Bij een geslaagde proef komen er in meer binnensteden bezorgfietsen.

Philip Padberg, directeur e-commerce bij Albert Heijn ziet de elektrische minibusjes als een goed alternatief om duurzaam te bezorgen in binnensteden: ”Steeds meer mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Het afgelopen jaar helemaal. Dat zorgt ook voor meer verkeer van onze bezorgauto’s. Daarom kijken we continue of dit stiller en milieuvriendelijker kan en testen we daarmee ook volop.” 

Om de doelstellingen in 2025 te halen, zet Albert Heijn niet alleen in op elektrisch bezorgen. Het is vooral belangrijk om verkeersbewegingen en daarmee het aantal afgelegde kilometers zoveel mogelijk te beperken. Zo bezorgt Albert Heijn boodschappen via een netwerk van zeven regionale Home Shop Centers (in het najaar opent de achtste in Roosendaal) en 23 lokale HUB’s. Een HUB is een plek aan de rand van een stad waar de online bestelde boodschappen met een grote vrachtwagen worden afgeleverd. Vanaf daar rijden kleinere bezorgauto’s de binnenstad in. Bovendien gebruikt Albert Heijn slimme algoritmes bij het plannen van alle bezorgritten. Met deze maatregelen werd in 2020 de CO2 -uitstoot per thuisbezorging met 20% verlaagd.

 

 

Bron: Albert Heijn

Foto: Albert Heijn





Laatste nieuws