Vion mag door met uitbreiding in Boxtel

BOXTEL - Vleesverwerker Vion mag in Boxtel door met het uitbreiden van het bedrijf. De rechtbank in Den Bosch bepaalde vrijdag dat de gemeente geen fouten maakte bij het verlenen van de vergunning. De zaak was aangespannen door enkele omwonenden, aldus het Brabants Dagblad.

De rechtbank schakelde, zoals gebruikelijk bij dit soort zaken, de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) in. Die instantie stelt dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat geuruitstoot toe zal nemen door de uitbreidingsplannen. De rechter heeft het advies overgenomen en het beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Ron Lodewijks laat namens de bewoners weten dat ze nu overwegen om naar de Raad van State te stappen.

Er loopt nóg een zaak tegen Vion. Daar is ook de Brabantse Milieu Federatie (BMF) bij betrokken. Inzet is de natuurvergunning en de vraag in hoeverre het nabijgelegen natuurgebied Kampina last heeft van eventuele extra stikstofuitstoot van de Boxtelse vleesverwerker. 

De rechter gaf bij een eerste zitting vorige week al aan dat hij zo zijn vraagtekens zet bij de gebruikte berekeningen. "Er is sprake van een toename van vracht- en autoverkeer, normaliter zorgt dat ook voor een toename van stikstofuitstoot. Maar het tegendeel is het geval. Hoe kan dat? We kunnen het niet volgen, snappen het niet”, aldus de rechter, waarna hij wederom StAB inschakelde om de feiten te achterhalen. 

De resultaten laten nog even op zich wachten. De zaak wordt waarschijnlijk in de zomer hervat. Vion hoeft van de rechter in de tussentijd geen maatregelen te nemen: "Er zijn meer bedrijven die uitstoten op de Kampina.”

 





Laatste nieuws