Dairy Campus experimenteert met indikken van melk

LEEUWARDEN - Deze week is door Dairy Campus in Leeuwarden een installatie om melk in te dikken officieel in gebruik genomen. De installatie is het resultaat van een pilotproject dat 4 jaar geleden werd afgerond door het Leeuwardense bedrijf Wafilin Systems.

De installatie op Dairy Campus moet de grootschalige, internationale levensvatbaarheid van de technologie om melk in te dikken aantonen. Wafilin Systems ontwikkelde het systeem samen met de bedrijven Westra RVS, Hellebrekers en IdeeTechniek.

Het concentreren van rauwe melk op het melkveebedrijf biedt voordelen voor zowel de boer als de zuivelfabrikant. Melk bestaat voor 87% uit water. Dit is de juiste samenstelling voor consumptiemelk, maar om andere zuivelproducten te maken, zoals yoghurt, kaas of melkpoeder kan met een ingedikt product worden gewerkt.

Het melkconcentratieproces wordt momenteel in de zuivelfabriek afgehandeld. Dit betekent echter dat de melk vaak lange afstanden aflegt voordat ze de fabriek bereikt, met name op internationaal niveau. Een systeem ontworpen door Wafilin Systems maakt het mogelijk om de melk al op de boerderij in te dikken.

Het systeem van Dairy Campus is geïnstalleerd in een container en kan meer dan 3.000 liter rauwe melk per uur indikken. De melk gaat rechtstreeks van de melkcarrousel naar het indiksysteem, waar via membranen water uit de melk wordt gehaald. Het totale volume van de melk wordt met 50% verminderd en de melk wordt vervolgens opgeslagen in koeltanks. De rauwe melk ondergaat geen voorbehandeling, zoals afromen of pasteuriseren.

Door het indikken neemt het melkvolume met 50% af waardoor ook op het melkveebedrijf minder opslag- en koelcapaciteit nodig is, wat weer zorgt voor energiebesparing. Daarnaast kan het gefilterde water worden hergebruikt.





Laatste nieuws