Dairy Campus experimenteert met indikken van melk

14-05 14:01 | bron: FoodPro Network

LEEUWARDEN - Deze week is door Dairy Campus in Leeuwarden een installatie om melk in te dikken officieel in gebruik genomen. De installatie is het resultaat van een pilotproject dat 4 jaar geleden werd afgerond door het Leeuwardense bedrijf Wafilin Systems.

De installatie op Dairy Campus moet de grootschalige, internationale levensvatbaarheid van de technologie om melk in te dikken aantonen. Wafilin Systems ontwikkelde het systeem samen met de bedrijven Westra RVS, Hellebrekers en IdeeTechniek.

Het concentreren van rauwe melk op het melkveebedrijf biedt voordelen voor zowel de boer als de zuivelfabrikant. Melk bestaat voor 87% uit water. Dit is de juiste samenstelling voor consumptiemelk, maar om andere zuivelproducten te maken, zoals yoghurt, kaas of melkpoeder kan met een ingedikt product worden gewerkt.

Het melkconcentratieproces wordt momenteel in de zuivelfabriek afgehandeld. Dit betekent echter dat de melk vaak lange afstanden aflegt voordat ze de fabriek bereikt, met name op internationaal niveau. Een systeem ontworpen door Wafilin Systems maakt het mogelijk om de melk al op de boerderij in te dikken.

Het systeem van Dairy Campus is geïnstalleerd in een container en kan meer dan 3.000 liter rauwe melk per uur indikken. De melk gaat rechtstreeks van de melkcarrousel naar het indiksysteem, waar via membranen water uit de melk wordt gehaald. Het totale volume van de melk wordt met 50% verminderd en de melk wordt vervolgens opgeslagen in koeltanks. De rauwe melk ondergaat geen voorbehandeling, zoals afromen of pasteuriseren.

Door het indikken neemt het melkvolume met 50% af waardoor ook op het melkveebedrijf minder opslag- en koelcapaciteit nodig is, wat weer zorgt voor energiebesparing. Daarnaast kan het gefilterde water worden hergebruikt.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
11 jun Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo gaan samenwerken
11 jun Lagere vergoedingen voor schoolfruitleveranciers tussen 2021 en 2023
11 jun Overname Grubhub door Just Eat Takeaway definitief
11 jun De grenzen van export
11 jun Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
10 jun Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen dollar na cyberaanval
10 jun KNVB roept Jumbo op het matje om Oranje-juichcape
10 jun Principe-akkoord voor nieuwe cao voor werknemers kaaspakhuizen
10 jun Afval bestrijden met food-specifiek ERP
10 jun 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
09 jun Supermarkt is ook grootste kanaal voor buitenshuisconsumptie van brood
09 jun Walmart rust 740.000 winkelmedewerkers uit met smartphone
09 jun Een derde van de Nederlanders is vorig jaar minder vlees gaan eten
09 jun De kracht van kort cyclische aansturing van de productie
09 jun Onbezorgd de audit in: voldoe aan opleidingseisen
09 jun Marion Tjin-Tham-Sjin actief in China voor High Touch Executive Search
08 jun ACM heeft geen bezwaar tegen overname Van den Bor Pluimveeslachterij
08 jun Meatless Farm en Van Loon Group gaan samen produceren
08 jun Belgische voedingsbedrijven zien kosten exploderen
08 jun FrieslandCampina gaat in hoger beroep in rechtszaak in Thailand
08 jun Beste foodspecialiteitenwinkels 2021 bekend
08 jun Meer blended leren bij Wageningen Academy
08 jun Bekijk het on-demand webinar: The importance of sharing data through the Agri&Food ecosystem
08 jun Hydrocultuur aan de horizon: voordelen voor AGF-bedrijven
07 jun Tesco en Carrefour stoppen eind 2021 met hun inkoopalliantie
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?