Nederlanders eten nog steeds te zout

DEN HAAG - Nederlanders zijn in de afgelopen zes jaar nauwelijks minder zout en suiker gaan eten, hoewel de overheid in 2014 afspraken maakte met de voedingsindustrie over het terugdringen van de inname ervan. Het RIVM concludeert in een rapport dat mensen sindsdien per dag slechts een snufje zout en twee suikerklontjes minder consumeren.

Die kleine stap vooruit is met name geboekt doordat mensen minder zout via brood, vlees, kaas en soep binnenkrijgen, en minder suiker via frisdranken en in mindere mate via melkproducten. Het levert een afname van 0,5 gram zout en 7,5 gram suiker op. Het gaat dan om circa 30 calorieën.

Hoeveel minder verzadigd vet mensen hebben binnengekregen is door het RIVM niet berekend, omdat daarvoor te weinig afspraken waren gemaakt.

Met 8,7 gram zout en 114 gram suiker krijgt een volwassen Nederlander dagelijks nog steeds te veel binnen, aldus het RIVM. Om tot gezondere producten te komen, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie verder aangescherpt worden volgens het instituut.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws