Circa 40% van horecabedrijven had vorig jaar behoefte aan vreemd vermogen

DEN HAAG - De meeste Nederlandse bedrijven hebben geen extern geld moeten gebruiken om hun rekeningen te kunnen betalen in het coronajaar 2020. Hierover bericht het CBS vandaag. Wel had circa 40% van de horecabedrijven behoefte aan vreemd vermogen voor betalingsverplichtingen, slechts een kwart slaagde erin om dat aan te trekken.

De resultaten komen uit de Conjunctuurenquête die het statistiekbureau in mei hield onder bedrijven met minimaal 5 werknemers. Er werden geen bedrijven uit de financiële sector bevraagd.

In de horecasector was de vraag naar extern geld, via de bank of een investeerder, het grootst. Circa 27% van de horecabedrijven slaagde erin om geld aan te trekken om de rekeningen te kunnen betalen en 17% kreeg extra geld om te investeren in zijn bedrijf.

Tegelijk had 12% van de cafés en restaurants extra geld nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, maar slaagden ze er nog niet in dat geld aan te trekken.

Het CBS benadrukt dat het gaat om leningen bij de bank of geld van investeerders. De steunmaatregelen van de overheid tellen niet als vreemd vermogen.





Laatste nieuws