Britse Deliveroo-koeriers zijn zelfstandige ondernemers volgens rechter

LONDEN - Maaltijdbezorgers die in het Verenigd Koninkrijk voor Deliveroo werken, zijn zelfstandige ondernemers. Dat heeft het Britse hof van beroep bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond IWGB. De uitspraak is gunstig voor Deliveroo, omdat de zzp-bezorgers een belangrijke pilaar zijn in het verdienmodel van de bezorgdienst.

Eerder was er veel kritiek op de manier waarop Deliveroo met zijn bezorgers omgaat. Dat gebeurde ook kort voor de beursgang van Deliveroo, die op een teleurstelling uitdraaide. De werkwijze van de maaltijdbezorger zou niet in lijn zijn met die van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

IWGB zegt na de uitspraak van donderdag zijn juridische positie te evalueren. Daarbij blijft de bond inzetten op een collectieve vertegenwoordiging bij Deliveroo.

In Nederland en andere Europese landen spelen soortgelijke zaken rondom de bezorgers van Deliveroo. Eind maart zou bij het gerechtshof in Amsterdam een zaak in hoger beroep dienen over de vraag of maaltijdbezorgers van Deliveroo nu wel of niet onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, maar na een wrakingsverzoek van Deliveroo werd de zaak uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de zaak nu dient.

De rechter bepaalde in 2019 overigens dat bezorgers van Deliveroo in Nederland wel onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Die cao moet Deliveroo dan ook met terugwerkende kracht toepassen. In februari bepaalde het gerechtshof Amsterdam in een andere zaak dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandig ondernemers zijn, maar werknemers zijn die recht hebben op een arbeidsovereenkomst.





Laatste nieuws