Monniken kampen met 15.000 kilo kaasoverschot

BERKEL-ENSCHOT - De kelders waar kaas van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot wordt opgeslagen puilen uit. De monniken kunnen hun zelfgeproduceerde kaas sinds de coronacrisis nergens kwijt. Het resultaat: een overschot van 15.000 kilo.

De monniken maken allerlei soorten biologische kazen op de abdij, maar sinds de coronacrisis is de handel volledig ingestort. Niet alleen moesten de monniken de deuren van hun kloosterwinkel sluiten, ook de horecaondernemingen waar ze kaas aan leverden gingen dicht.

Ondertussen ging de productie van de kaas op de abdij gewoon door. De monniken hadden niet verwacht dat de lockdown zo lang zou duren en kregen bovendien nog steeds geitenmelk geleverd van de boerderij naast de abdij. De monniken bleven 400 kilo per week produceren, waardoor de kelders tot de nok toe vol zitten.

Ondanks de lange houdbaarheid van kaas begint de tijd voor de monniken, die tevens het bekende La Trappe-bier produceren, nu te dringen. Daarom schakelde broeder Isaac de hulp in van Maakt Mij Blij, een platform dat ondernemers van hun overtollige voorraden afhelpt. "Deze soorten zijn een half jaar tot jaar goed, dus ze kunnen geen maanden meer wachten", aldus Thibaud van der Steen van Maakt Mij Blij tegen EditieNL.

"Broeder Isaac zei: als ik nu niet aan de bel trek, moet ik straks misschien vijf- tot tienduizend kilo weggooien. Dat zou ontzettend zonde zijn."

De kazen zijn gemaakt van koe- en geitenmelk. "Er zijn allerlei soorten: dubbel, tripel, blond, noem het maar op. Geen kaas die je op je boterham doet, maar echte kwalitatieve kazen waar je van geniet in combinatie met een wijntje of biertje. Zeer geschikt voor de borrelplank."

 

Bron: EditieNL, RTL





Laatste nieuws