Bereik Supply Chain Excellence met een food-specifiek ERP

20-07 06:03 | bron: FoodPro Network

ETTEN-LEUR - Het is al vele jaren duidelijk dat voedingsmiddelenbedrijven technologie moeten omarmen om echte Supply Chain Excellence te bereiken. En dat vereist een volledige digitale transformatie, inclusief verbeteringen in bedrijfsprocessen, technologie en cultuur. Dit is niet zomaar van de ene op de andere dag geregeld: het duurt minimaal 2-3 jaar voordat een bedrijf een digitale transformatiestrategie volledig implementeert. Maar desondanks is 40% van de voedingsbedrijven nog niet begonnen met het proces, of bevinden ze zich nog in een zeer vroeg stadium.

Als het gaat om de complexiteit die inherent is aan moderne supply chains, is het belangrijker dan ooit om echte, bidirectionele traceerbaarheid te hebben - en dit is niet alleen essentieel voor het beperken van risico's. Lees verder om te ontdekken hoe food-specifiek ERP jouw voedingsbedrijf kan helpen om een hoger niveau van efficiëntie, kwaliteit en dus hogere winstmarges te bereiken.

Waarom is traceerbaarheid in de food supply chain zo belangrijk?

Het waarborgen van een strikte traceerbaarheid in de voedingsmiddelenindustrie wordt traditioneel gezien als een must in risicobeheer. De kosten - financieel, je reputatie en in verloren productie-uren - van een massale terugroepactie van producten of een mislukte veiligheidsaudit, waren de belangrijkste drijfveer voor het opzetten van een traceerbaarheidsinfrastructuur.

Een nieuw tijdperk van technische veiligheid wordt gecreëerd door regelgevende instanties in de industrie, maar er is een groeiend besef dat het potentieel van sterke traceerbaarheid en uitmuntendheid in de supply chain veel verder gaat dan risico's en naleving. In feite zijn de positieve effecten die het kan hebben op de algehele richting van je voedingsbedrijf aantoonbaar waardevoller als het gaat om het leveren van ROI:

 • Verbetering van de efficiëntie van de supply chain met end-to-end data. Gebruik maken van traceerbaarheidsgegevens om voorraadbeheer, voorraadlocatie, trendprognoses en ROI te verbeteren.
 • Business Intelligence (BI) geeft meer inzicht in productieknelpunten en waar je resources precies heengaan die je met pen en papier of spreadsheets niet kunt vinden.
 • Verhoogde klanttevredenheid. Een stevige greep op supply chain-gegevens stelt bedrijven in staat om de vraag beter te voorspellen en aan te gaan, de tijd die nodig is om traceerbaarheidsoefeningen te voltooien te verkorten en meer transparantie in de keten te brengen.

Naast deze primaire voordelen kan je met een betere traceerbaarheid van de supply chain ook reageren op een groter bewustzijn van de consument. Het kan je klanten helpen bij:

 • Het kopen van duurzame producten met meer milieubewustzijn en transparantie
 • Verantwoord inkopen door initiatieven zoals Fair Trade
 • Het krijgen van nauwere banden met de mensen die voedselproducten produceren (bijv. "meet the farmer" campagnes)

Dit soort resultaten kunnen niet onmiddellijk worden bereikt. De technologie die je implementeert om de traceerbaarheid van voedsel te verbeteren, moet een integraal onderdeel van je bedrijf worden, in plaats van alleen maar een add-on te zijn. Hier komt een food-specifiek ERP om de hoek kijken.

Ontgrendel echte controle op je Supply Chain met een food-specifiek ERP

Nu de potentiële voordelen van verbeterde traceerbaarheid duidelijk zijn, komt de volgende stap: het realiseren ervan. Er is een duidelijke "technologische kloof" in de voedingsmiddelenindustrie - met een verrassend aantal bedrijven die nog steeds vertrouwen op het bijhouden van gegevens op pen en papier, Excel of legacy-systemen.

Elk bedrijf heeft een traceerbaarheidssysteem, ook al is het een handmatige. De rol van technologie is om het proces krachtiger, nauwkeuriger, veiliger en sneller te maken, en om extra voordelen mogelijk te maken, zoals die we eerder hebben besproken. Voordat je op dit punt kunt komen, moet je bedrijf een digitale transformatie fundering implementeren. Met deze fundering kan je het volgende omarmen:

 • Cloud computing. Op deze manier handhaaf je één versie van de waarheid in organisaties met meerdere locaties, en om ervoor te zorgen dat eventuele storingen geen problemen veroorzaken.
 • Real-time data verzamelen. Dit gaat over meer dan alleen barcodes scannen. Benut de kracht van Internet of Things om gegevens nauwkeuriger en tijdiger te maken.
 • Betere bedrijfsinzichten. Inefficiënties en knelpunten uitsluiten, en betere product- en klantefficiëntieanalyses uitvoeren.
 • Voorspellende analyses. Verbeter je resourcegebruik en verminder verspilling.

De perfecte technologie voor het creëren van deze fundering is food-specifiek ERP.

Gespecialiseerd food-specifiek ERP is een systeem dat één bron van waarheid creëert voor je organisatie door elke afdeling te integreren onder één interface. Hiermee kan je van een "point-to-point"-systeem, waar elk stuk software of hardware onafhankelijk werkt (eilandautomatisering), overstappen naar een "hub and spoke"-model waarbij er één bron van gegevensinvoer is en elke module in één platform wordt ingevoerd.

Aptean Food & Beverage ERP heeft de traceerbaarheidstools die je nodig hebt

Onze oplossing, Aptean Food & Beverage ERP, is speciaal gebouwd voor de voedingsmiddelenindustrie en is aanpasbaar aan de behoeften van jouw bedrijf. Daarom heeft het geavanceerde traceerbaarheidsmogelijkheden ingebouwd. Aptean Food & Beverage ERP systematiseert je traceerbaarheidsrecords om ze slimmer te laten werken voor je bedrijf. Onze oplossing helpt je:

 • Geautomatiseerde voorraadrotatie te bereiken
 • Producten te herbestellen op basis van voorraadniveaus en automatische inkooporders mogelijk te maken
 • Inzichten in leveranciersprestaties te krijgen

Met Aptean Food & Beverage ERP kan je je ook concentreren op specifieke gebieden van nood in je supply chain. De bereidingsfase kan bijvoorbeeld extra zorg vereisen bij het beheersen van verspilling, of het kookproces kan een nauwere meting van batchopbrengsten vereisen. Wat de specifieke behoeften van je levensmiddelenbedrijf ook zijn, je kunt onze food-specifieke ERP-oplossing gebruiken om er sneller en effectiever op in te spelen dan handmatige processen toestaan.

Neem vandaag nog contact op met ons team om te leren hoe Aptean Food & Beverage ERP jouw bedrijf kan helpen echte supply chain excellence te bereiken. 

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie FoodPro Network gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug Voedselprijzen dalen hard na graandeal
05 aug Tony's Chocolonely kan dit jaar geen chocoladeletters maken door salmonella bij Barry Callebaut
05 aug Meer omzet en lagere winst voor Kellogg
05 aug Lotus Bakeries wil nieuwe speculoosfabriek bouwen in Thailand
05 aug Zeeuwse aardappelen en uien hebben last van extreme droogte
05 aug Duitse start-up wil cacaoloze chocolade produceren
05 aug BRCGS Food Safety Issue 9: focus op cultuur en voortdurende verbetering
04 aug Unilever bevriest uitbetalingen aan Ben & Jerry's
04 aug Pluimveevlees heeft in 2031 aandeel van 47% in wereldwijde vleesmarkt
04 aug Inflatie op hoogste niveau sinds 1975
04 aug Cosun Beet Company wil in 2023 zelf biologische suiker produceren
04 aug Whitepaper - Hoe reduceer ik het gebruik van plastic in mijn verpakkingen?
04 aug De juiste choreografie. Hoe vertaal jij doelstellingen naar een ERP-strategie?
03 aug Meer omzet voor Oatly
03 aug Just Eat Takeaway schrijft miljarden af op Grubhub
03 aug Prijsverhoging Douwe Egberts minder dan 1 cent per kopje
03 aug Van wangedrag beschuldigde manager van moederbedrijf Thuisbezorgd kan blijven
03 aug Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
03 aug Whitepaper Dioxines
02 aug Thuisbezorgd experimenteert met flitsbezorgen uit eigen supermarkt
02 aug Conflict tussen Ben & Jerry's en Unilever is nog niet opgelost
02 aug Chinese KFC verkoopt alles behalve de veren van kippen door hoge inflatie
02 aug KTBA blijft investeren in groei
02 aug Hogere omzet en lagere winst voor Lamb Weston
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?