Mannen van 31-50 jaar hebben hun jaarlijkse zoutmaximum nu al bereikt
bron: FoodPro Network
AMSTERDAM - Nog geen week na de jaarlijkse 'Suikermaxdag’ vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor een tweede maxdag: Zoutmaxdag. Op deze dag hebben mannen tussen 31 en 50 jaar al hun jaarlijkse maximumhoeveelheid zout helemaal binnengekregen, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor suikers waren kinderen van 4 tot 8 jaar het eerste de klos, op 9 juli. Voor zout overschrijden mannen van 31 tot 50 jaar op 14 juli dus hun maximumgrens. Een half jaar te vroeg.
De afspraken die de voedingsindustrie heeft gemaakt om minder zout in hun producten te stoppen, zijn volgens het RIVM niet ambitieus genoeg en niet op voldoende producten van toepassing. Campaigner Elif Stepman van foodwatch: “Bij onze zoektocht in de supermarkt kwamen we weer extreem zoute producten tegen. Consumeer er eentje van en je zit al aan je dagelijkse zoutmax. Niet bepaald bevorderlijk voor de zoutrisico’s op hart- en vaatziekten en nierschade…”
Zo zout hebben we het nog niet gegeten!
Te veel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook nierziekten en botontkalking kunnen een gevolg zijn van te veel zout. Zoals ook de Hartstichting benadrukt: “Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte”.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. Mannen van 31-50 jaar zitten met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (volgens de laatste cijfers van het RIVM) bijna aan het dubbele. Dus valt hun Zoutmaxdag ook dubbel zo vroeg op het jaar. De gemiddelde zoutinname in Nederland is 7,3 gram per dag.
Foodwatch heeft net zoals voor Zoutmaxdag 2020 ook dit jaar een selectie van enkele wel héél zoutrijke producten (zie afbeelding) gemaakt. Je hoeft maar één van deze producten op te eten, en je zit al snel aan je dagelijkse zoutmaximum. Met sommige zit je er zelfs al boven, zoals een pizza met salami van Dr.Oetker.
Lees het hele artikel op de website van foodwatch
Bron: foodwatch
Laatste nieuws
-
18 apr Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa
-
18 apr Meer omzet bij Sligro
-
18 apr Kraft lanceert de Creamy Sauces-lijn
-
18 apr Waardevolle voedingsingrediënten uit koffieprut
-
18 apr Hoe bereik ik de voedingsindustrie?
-
18 apr CêlaVíta’s nieuwe verpakkingsdesign en communicatieboodschap
-
18 apr Podcast Webinar | Hoe vlieg je een ERP project aan? Het geheim van een succesvolle implementatie
-
18 apr Continu verbeteren stopt niet bij de productieorganisatie
-
17 apr Doorstart voor Ladessa onder The Spreadmaker
-
17 apr ABN AMRO: 'Grootste crises voor voedingssector zijn voorbij'
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan