NVWA rolt illegale schapenslachterij op na extra handhaving rond Offerfeest

UTRECHT - Inspecteurs van de NVWA, politie en opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Rivierenland hebben dinsdag een illegale slachterij opgerold in een boerderij in de provincie Gelderland. Zes verdachten zijn verhoord en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Onder hen is de eigenaar van de boerderij en de schapen, aldus de NVWA tegen NU.nl.

Moslims over de hele wereld vieren ieder jaar het Offerfeest. Tijdens dit islamitische feest wordt per gezin een dier ritueel geslacht.

Het Offerfeest is naast het Suikerfeest een van de belangrijkste feesten voor moslims. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor Allah.

De NVWA kwam de illegale slachterij in Gelderland op het spoor dankzij een anonieme melding. Samen met de politie en de Omgevingsdienst Rivierenland zijn de verdachten dinsdagochtend op heterdaad betrapt. De opsporingsdiensten troffen in de boerderij achttien schapen aan die voor het Offerfeest zouden worden geslacht. Vijf schapen waren al geslacht.

Het onbedwelmd slachten van dieren is in Nederland alleen toegestaan in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA. Dit jaar mogen 47 slachthuizen dieren slachten tijdens het Offerfeest. De NVWA en politie controleren dit jaar extra op illegale slacht rondom het feest.

De vijf overleden schapen zullen worden geruimd. De NVWA heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat het welzijn van de achttien schapen die het incident hebben overleefd in gevaar is geweest. Mocht daadwerkelijk blijken dat ze bij de eigenaar een goed leven hadden, dan krijgt deze de dieren weer terug. Dat gebeurt ook wanneer de eigenaar wordt veroordeeld voor het illegaal slachten van de vijf overleden schapen.

De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is 87.000 euro, aldus de NVWA. Daarnaast kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen.





Laatste nieuws