Colruyt Group wil Belgische mosselen van eigen kweek

HALLE - Colruyt Group pakt de realisatie van de zeeboerderij gefaseerd aan met de kweek van de eerste echte Belgische mosselen als eerste mijlpaal. “Het is eigen aan een dergelijk project dat we nog veel te leren hebben en net daarom zaten we het afgelopen halfjaar met heel wat inspirerende Belgische bedrijven en instellingen rond de tafel om kennis uit te wisselen en partnerships aan te gaan,” aldus Jeroen Theys, managing director Smart Technics Colruyt Group en verantwoordelijk voor de engineering en de bouw van de zeeboerderij.

Zo zal de groep er samen met het technische adviseringsbureau Vincotte over waken dat het ontwerp van de installatie conform de erkende internationale standaarden voor mariene aquacultuur is uitgevoerd, de gekozen materialen duurzaam zijn én voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. “We hechten bijzonder veel belang aan duurzaam materiaalgebruik”, bevestigt Jeroen Theys. “Zeker als je bedenkt dat deze materialen gedurende minstens 20 jaar in het water liggen. Daarom omringen we ons met experten, en waar mogelijk kiezen we bewust voor Belgische bedrijven. Zo deden we beroep op het studiebureau IMDC voor het milieueffectenrapport, op MULTI.engineering - samen met UGent - voor de lastenberekeningen van de mossellijnen en hun fundering in de zeebodem, en op EXSIL, een gespecialiseerde koordenfabrikant uit Dendermonde, die touwen zal aanleveren. Parkwind, de offshore windontwikkelaar van Colruyt Group, zal de maritieme coördinatie voor zijn rekening nemen.” Ook DEME is mee aan boord. DEME is een wereldwijde ‘solutions provider’ in de gespecialiseerde domeinen van onder andere baggeren, offshore energie, infrastructuur en milieu. Via een financieel minderheidsaandeel in Westdiep wil DEME zijn portfolio uitbreiden om meervoudig ruimtegebruik op zee maximaal te ontwikkelen.

Als partner voor de maritieme werken in de zeeboerderij koos Colruyt Group voor GEOxyz, een West-Vlaams bedrijf dat gespecialiseerd is in onderwaterdata en een brede internationale ervaring heeft. Zij voerden in juni 2021 het bodemonderzoek en de mijnendetectie uit in de Westdiepzone. En daar zal de samenwerking dus niet bij blijven. GEOxyz zal ook instaan voor de plaatsing en het onderhoud van de longline installaties waarop de echte Belgische mosselen gekweekt zullen worden.

Lees meer op de website van Colruyt

 

Bron: Colruyt





Laatste nieuws