Tweede Amerikaanse staat verkoopt belang in Unilever vanwege ijsboycot Israël

TRENTON - De Amerikaanse staat New Jersey verkoopt zijn belangen in Unilever. Dit vanwege de eerdere beslissing van Ben & Jerry's, dat onderdeel is van Unilever, om de verkopen van ijs in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied te stoppen.

Investeringen in Unilever botsen met wetgeving van de Amerikaanse staat, die investeringen in bedrijven die Israël boycotten verbiedt. Daarom wordt voor omgerekend 155 miljoen euro aan aandelen en obligaties van Unilever die in handen zijn van pensioenfondsen afgestoten.

Voor Ben & Jerry's is de verkoop van ijs in de gebieden niet in lijn met de waarden van het bedrijf. Het merk is eigendom van Unilever, maar heeft vergaande autonomie en een activistisch imago. Ben & Jerry's staat bekend om zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid. Het ijsmerk spande zich recentelijk in voor de Black Lives Matter-beweging, lhbtiq+-rechten en hervorming van de verkiezingsfinanciering.

Ben & Jerry's werd in 2000 door Unilever overgenomen. In de koopovereenkomst was afgesproken dat het bedrijf autonomer kan opereren dan andere ondernemingen binnen Unilever. Zo heeft het bedrijf een onafhankelijk bestuur dat de bevoegdheid heeft om te beslissen over de maatschappelijke missie, de merkintegriteit en het beleid van het bedrijf.

Arizona zei eerder deze maand al dat het om vergelijkbare redenen als New Jersey voor 143 miljoen dollar aan Unilever-belangen zou verkopen. 





Laatste nieuws