Kraft Heinz waarschuwt voor hogere voedselprijzen

CHICAGO - Miguel Patricio, topman van voedselgigant Kraft Heinz, waarschuwt voor stijgende voedselprijzen wereldwijd. 

In een gesprek met de BBC zegt de Kraft Heinz topman dat het Amerikaanse bedrijf de prijzen in verschillende landen verhoogt. Meer dan de helft van de Kraft Heinz-producten zijn op de thuismarkt al duurder geworden, en hetzelfde staat op andere plekken in de wereld te gebeuren. "We verhogen de prijzen, waar nodig, over de hele wereld".

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN hebben de prijzen van ingrediënten zoals granen en oliën hun hoogste prijs in 10 jaar bereikt. Tijdens de coronapandemie is in veel landen de productie van grondstoffen gedaald. Maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, maar ook ziekte, beperkten de productie en levering van grondstoffen.

Nu de economieën weer op gang zijn gekomen, heeft het aanbod van deze producten de terugkerende vraag niet kunnen bijhouden, wat zorgt voor hogere prijzen. Bovendien zijn ook de lonen, door de krapte op de arbeidsmarkt, en de energieprijzen gestegen.

“De consument zal moeten wennen aan hogere voedselprijzen, aangezien de wereldbevolking toeneemt, terwijl de hoeveelheid land waarop voedsel kan worden verbouwd, beperkt is," aldus Patricio.

Toch moeten niet alle kostenstijgingen aan de consument worden doorgerekend, aldus de Kraft Heinz topman. "Ik denk dat het aan ons, aan de industrie en aan de andere bedrijven is om te proberen deze prijsstijgingen tot een minimum te beperken." In dat opzicht verwacht hij op wat langere termijn ook veel van de technologische vooruitgang, waardoor de productiviteit in de voedselproductie nog kan verbeteren.

Eerder kondigde ook Coca-Cola en PepsiCo prijsstijgingen aan.





Laatste nieuws