NVWA doet onderzoek naar kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen

UTRECHT - De NVWA doet onderzoek naar het kruidenmiddel Shambala, dat door radio-dj Giel Beelen wordt gepromoot. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA vandaag gemeld. Het onderzoek is ingesteld nadat de toezichthouder "een signaal" over het product had ontvangen.

Radar besteedde maandag aandacht aan het kruidenmengsel. Volgens de makers helpt Shambala degene die het drinkt om zijn of haar "innerlijke zelf te vinden".

In het consumentenprogramma bekritiseerden voedselexperts het mengsel. Beelen kwam zelf ook aan het woord en kon niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Een farmacoloog sprak van een "tikkende tijdbom" omdat Shambala een zogenoemde serotonineshock zou kunnen veroorzaken.

NVWA gaat Shambala onderzoeken

De NVWA gaat Shambala onderzoeken in een laboratorium, aldus de woordvoerder. "De focus ligt hier bij de aanwezigheid van MAO-remmers en de hoeveelheden die in het product zouden zitten. Dit vergt grondig onderzoek." Op basis van de resultaten beoordelen onderzoekers of het product een schadelijk werking heeft en of er opgetreden moet worden. MAO-remmers zijn antidepressiva. Het is onduidelijk hoelang het onderzoek naar Shambala gaat duren.





Laatste nieuws