Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid
bron: FoodPro Network
UTRECHT - Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet. Die bevatten veel ongezond verzadigd vet.
De Consumentenbond beoordeelde de gezondheid van 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread. De testoordelen, gebaseerd op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit, liepen uiteen van een 2,2 tot een 7,3. Bovenaan eindigden Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Hekkensluiter is Verdino White block greek-style, een alternatief voor feta. Hierin zit 26g verzadigd vet per 100g, in reguliere feta 12g.
Veel reguliere (dierlijke) kazen bevatten te veel verzadigd vet en/of zout. De plantaardige varianten op basis van amandelen, cashew- en/of macadamianoten zijn matiger in verzadigd vet en daarom een gezond alternatief voor reguliere (dierlijke) kaas. Plantaardige producten zijn diervriendelijker en zijn over het algemeen minder belastend voor het milieu dan dierlijke.
Vegan kaasalternatieven verschillen veel van elkaar. Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid zout, verzadigd vet en eiwitten. In onze test loopt het rapportcijfer voor het oordeel gezonde samenstelling van een 2,2 tot een 7,3. Grote verschillen dus.
Hoogste score voor gezonde samenstelling
- Mondarella
- Charly's all is fair Naturel
- Soyananda Veganella naturel
Bekijk de volledige resultaten hier
Bron: Consumentenbond
Laatste nieuws
-
23 apr PepsiCo verkoopt weer meer frisdrank en chips
-
23 apr Reorganisatie bij Milcobel: 130 banen op de tocht
-
23 apr Consumentenbond: Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten
-
23 apr Producten van Danone, Dr. Oetker, Jacobs Douwe Egberts en Mondelez weer verkrijgbaar bij Jumbo
-
23 apr PFAS en voeding: een informatief webinar
-
23 apr Kumasi maakt frisdrank uit restproduct van cacaovrucht
-
23 apr TraceGains gaat samenwerking aan met FoodPro Network
-
22 apr Omzet en winst van Lactalis namen toe in 2023
-
22 apr Oxfam Novib: recordprijzen cacao gevolg van onderbetaling boeren
-
22 apr Franse supermarkten moeten klanten informeren over krimpflatie
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan