Tijd dringt voor ontvangers NOW om berekening aan te vragen

AMSTERDAM - Circa 55.000 bedrijven hebben nog geen definitieve berekening aangevraagd voor de eerste periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), zo bericht het UWV vandaag. De werkgevers hebben daar nog tot 31 oktober de tijd voor, anders moeten ze het hele voorschot terugbetalen.

In de eerste periode van de tijdelijke NOW, van maart tot en met mei 2020, ontvingen 139.500 werkgevers een ondersteuning in de loonkosten van het UWV. Dat bedrag was een voorschot, gebaseerd op de loonsom in januari 2020 en het geschatte omzetverlies.

De definitieve tegemoetkoming wordt berekend aan de hand van onder meer het daadwerkelijke omzetverlies. De betreffende bedrijven moeten daarvoor uiterlijk 31 oktober zelf een aanvraag indienen en dat omzetverlies doorgeven.

Accountantsverklaring

Dat zo'n grote groep dat nog niet gedaan heeft, komt volgens de uitkeringsinstantie mogelijk doordat een accountantsverklaring moet worden meegestuurd. Het UWV adviseert bedrijven de aanvraag toch te starten wanneer ze die verklaring niet voor 31 oktober kunnen leveren. Ze krijgen daarna namelijk nog 14 weken om dat af te ronden.

Het UWV probeert de bedrijven op verschillende manieren aan te sporen alsnog in actie te komen. Ondernemers hebben allemaal een brief gekregen, zo veel mogelijk werkgevers worden gebeld en vanaf maandag start er tevens een radiocampagne.





Laatste nieuws