Albert Heijn gebruikt camera in handscanners niet

ZAANDAM - De camera's in sommige handscanners van Albert Heijn staan uit en worden niet gebruikt voor gezichtsherkenning. Dat laat een woordvoerder van Albert Heijn vandaag weten aan Nu.nl, naar aanleiding van Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Bepaalde modellen handscanners van het merk Zebra, die worden gebruikt om boodschappen te scannen, beschikken over camera's voor gezichtsherkenning. Deze sensoren zitten aan de voorzijde van de scanners, boven het scherm. De functie kan door Albert Heijn worden gebruikt om klanten te identificeren.

De supermarktketen zegt dat het de camera's niet gebruikt. De handscanners beschikken wel over de functie, maar die staat niet ingeschakeld, aldus de woordvoerder. Mochten klanten zich alsnog ongemakkelijk voelen bij de camera's, dan kan een smartphone ook dienstdoen als scanner, zegt hij.

De PvdD stuurde vorige week Kamervragen in naar aanleiding van de camera's. De partij vroeg de demissionaire ministers Blok van Economische Zaken en Klimaat en Dekker van Rechtsbescherming of ze zich bewust waren van de camera's en of ze wisten of de camera's aanstonden.

Volgens Nederlandse wetgeving mag gezichtsherkenning alleen gebruikt worden wanneer dat een zwaarwegend algemeen belang dient, zoals de beveiliging van een kerncentrale.

In de brief vraagt de PvdD de ministers ook of ze het onwenselijk vinden dat supermarkten dit soort technieken kunnen gebruiken en of er supermarkten zijn die dergelijke functies gebruiken. De ministers hebben nog niet gereageerd op de vragen.





Laatste nieuws