Krapte op de arbeidsmarkt leidt niet tot hogere salarissen

AMSTERDAM - Bedrijven verwachten dat het komend jaar lastig zal zijn om gekwalificeerd personeel te kunnen vinden en om huidige werknemers te behouden. De krapte op de arbeidsmarkt leidt echter niet tot hogere salarissen. Dat komt naar voren uit de Salarisgids 2022 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.

91 procent van werkgevers verwacht geen salarisverhoging te kunnen bieden

Bijna negen op de tien werkgevers maken zich zorgen over het behoud van talent. Toch verwacht 91% van de werkgevers geen salarisverhoging te kunnen bieden aan huidige werknemers. Circa 19% van de bevraagde managers beschouwt lage lonen en het niet kunnen aanbieden van salarisverhogingen als de grootste uitdaging voor het behouden van talent, al verwacht 17% wel hogere bonussen te kunnen uitkeren.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Circa 34% van de werkgevers geeft aan dat ze extra secundaire arbeidsvoorwaarden zullen aanbieden voor het aantrekken van talent. De meest geboden extra's zijn nog steeds de PC of laptop (88%) en bijna drie kwart biedt inmiddels ook de vrijheid van thuiswerken aan.

Werkgevers hebben niet altijd de financiële middelen om na een lastig jaar hun werknemers met een loonsverhoging te belonen voor hun inzet, aldus Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half. "Daarom is het belangrijk dat ze op een andere manier hun waardering tonen. Zij kunnen bijvoorbeeld inzetten op het aanbieden van goede en uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook voor het aantrekken van gekwalificeerd personeel kan dit het verschil maken."

Soft skills

Om in 2022 verder te groeien, zijn bedrijven bij het werven van nieuw talent op zoek naar kandidaten die over soft skills beschikken. Deze lijken echter schaars te zijn, want meer dan een kwart van de werkgevers merkt dat de meeste kandidaten hier nog niet over beschikken. Om in de toekomst succesvol te blijven, wordt onder andere het aanpassingsvermogen van werknemers, ook wel AQ genoemd, steeds belangrijker. Daarnaast zijn andere soft skills zoals plannings- en organisatorische vaardigheden, creatief denken en veerkracht juist nu belangrijker dan ooit door de digitalisering en thuiswerken.

Moeite om bedrijfscultuur in stand te houden

Daarnaast blijkt ook uit het onderzoek dat een meerderheid van de bedrijven moeite heeft om hun bedrijfscultuur in stand te houden, onder andere als gevolg van het aanhoudende werken op afstand. Ze zetten daarom in op het verbeteren van communicatie en samenwerking binnen het team, het investeren in het welzijn van werknemers en het delen van de bedrijfswaarden en -normen om de bedrijfscultuur te verbeteren. Dit vergroot de kans om talent te behouden, aangezien een op tien werkgevers aangeeft dat een mismatch tussen de persoonlijke en bedrijfswaarden de belangrijkste reden is voor vrijwillig vertrek van werknemers.





Laatste nieuws