Bierverkopen flink gedaald

AMSTERDAM - In het derde kwartaal werd in de supermarkt en de horeca 10% minder bier verkocht dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Ook vergeleken met vorig jaar werd er minder bier verkocht, zo blijkt vandaag uit cijfers van Nederlandse Brouwers.

Met name de zomermaanden juli en augustus waren slechte maanden voor de bierbrouwers. "Ondanks de eerste versoepelingen voor de horeca", aldus de brancheorganisatie. In september ging het iets beter, maar toch kwam de bierverkoop over de hele linie in het derde kwartaal nog bijna 6% lager uit dan een jaar eerder.

In de horeca werd dit jaar wel meer bier getapt dan in dezelfde periode vorig jaar. "Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een fors herstel, maar nog altijd liggen de volumes een heel stuk onder die van vóór de pandemie", aldus Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers. "We hopen dan ook dat bij de volgende ronde van versoepelingen de verplichte sluitingstijd om middernacht eraf gaat."

Uit de cijfers over het derde kwartaal blijkt ook dat we thuis veel minder bier hebben gedronken. "Die consumptie daalde met ruim 12% vergeleken met vorig jaar", meldt de organisatie.

Bier 5 procent duurder door nieuw accijnssysteem

De biersector maakt zich ook zorgen over de toekomst, wanneer een biertje duurder dreigt te worden door een voorgestelde wijziging van het accijnssysteem. Hierdoor wordt een biertje gemiddeld 5% duurder, zo heeft de sector berekend. "Voor sommige bieren zal dat nog veel meer zijn." Volgens de sector zet de overheid in op een te hoog nieuw accijnstarief.

"Er wordt gezegd dat door de wijziging - waarbij de accijns voortaan aan de hand van het alcoholpercentage in plaats van het suikergehalte wordt berekend - neutraal uitvalt. Maar dat is niet zo", aldus de brouwers. 





Laatste nieuws