Gemiddelde inflatie eurozone naar 4,1 procent

BRUSSEL - In de landen waar met de euro betaald wordt is de inflatie in oktober 4,1% gestegen, zo bericht het statistiekbureau Eurostat vandaag. In Malta ging de inflatie het minst omhoog, in Litouwen het meest. Nederland en onze buurlanden zitten rond het gemiddelde.

Uit de cijfers van het Europese statistiekbureau blijkt dat met name de hoge energieprijzen hebben bijgedragen aan de fors gestegen inflatie. In september steeg de inflatie in de landen waar met de euro wordt betaald met 3,4%.

Naast de gestegen energieprijzen wijst Eurostat ook naar prijsstijgingen bij diensten, industriële producten, voeding, alcohol en tabak. De inflatie is ook deels te wijten aan logistieke verstoringen in de handelsketen. Het is tijdelijk moeilijker om producten vanuit vooral China naar andere landen te exporteren, waardoor die producten duurder worden.

De Nederlandse inflatie kwam in oktober uit op 3,7% en ligt daarmee net onder het gemiddelde in de eurozone. Onze buurlanden zitten ook rond het gemiddelde. In Duitsland steeg de inflatie afgelopen maand met 4,6% en in België met 5,4%.





Laatste nieuws