Prijs van koffiebonen naar hoogste niveau sinds 2012

NEW YORK - De prijs van koffiebonen blijft maar stijgen. Arabicabonen, de bonen die door de meeste koffieketens zoals Starbucks gebruikt worden, zijn dit jaar al 85% duurder geworden. In New York werden termijncontracten voor arabicabonen vandaag 1,5% meer waard, waarmee ze piekten op 2,38 dollar per pond (2,10 euro). Dat is de hoogste prijs sinds 2012.

De goedkopere robustabonen, die vaak voor kant-en-klare koffie wordt gebruikt, werd 0,4% meer waard. De aanhoudende prijsstijging heeft verschillende oorzaken. Eerder dit jaar zorgden droogte en onverwachte vorst in Brazilië voor kleinere oogsten. Ook de hogere prijzen voor het vervoeren van de koffiebonen spelen een rol.

Vanwege drukte in de belangrijke wereldhavens kon Brazilië minder koffie verschepen. Er zou nog 400 miljoen pond aan koffiebonen in de opslag liggen. Ook Vietnam, de grootste producent van robustabonen, heeft last van verstoringen op de routes in de handelsketen.

Handelaren die eerder op prijsdalingen gokten, moesten in de afgelopen tijd toegeven dat die dalingen er toch niet in zaten. Doordat ze vervolgens hun verliezen afdekten met prijsstijgingen, veroorzaakten ze een verdere toename van de prijs voor koffiebonen.





Laatste nieuws