Cosun brengt plantaardig eiwit isolaat met neutrale smaak op de markt

24-11 09:35 | bron: FoodPro Network

FRANKFURT - Op de FIE beurs in Frankfurt (30 november t/m 2 december 2021) introduceert Cosun, in lijn met de nieuwe strategie, een veelbelovend, nieuw product: Een eiwit isolaat uit de Fava boon. Het wordt klimaatvriendelijk geproduceerd, met een unieke combinatie van eigenschappen, waaronder een neutrale smaak, hoge oplosbaarheid en goede voedingswaarde. "Fava eiwit isolaat biedt het eiwitgehalte en de functionaliteit die nodig zijn om een hoogwaardig consumentenproduct te creëren."

Ondanks dat dit project in een pilotfase bevindt, zal de eerste commerciële productie van Fava eiwit isolaat eind Q1 2022 plaatsvinden. Marcel van der Vaart, Business Development Manager bij Cosun, nodigt bezoekers van de FIE uit om al veel eerder te proeven. “Want smaak is doorslaggevend voor de consument”, zegt hij.

“De marktvraag naar zuivelalternatieven groeit al jaren, maar het is ook moeilijk om aan alle wensen van de consument te voldoen. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de meeste plantaardige eiwitten de ongelukkige reputatie hebben een boonachtige, kartonachtige smaak te hebben. Steeds meer consumenten willen plantaardige producten eten, maar als de ervaring onder verwachting is, zullen ze het product niet opnieuw kopen. Smaak komt echt op de eerste plaats.”

“Met ons Fava eiwit isolaat heeft Cosun een plantaardig eiwit ontwikkeld dat mild smaakt, zelfs bij een hogere dosering. Ook het mondgevoel werd door de testpanels als ‘zacht’ en ‘romig’ ervaren. Dat maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden eiwit aan een product toe te voegen, wat de voedingswaarde sterk ten goede komt.”

Fava garandeert clean label

Uit de testresultaten van Fava blijkt dat het eiwit isolaat niet alleen neutraal smaakt, maar ook goed scoort met een lage viscositeit en hoge oplosbaarheid. Dit vergroot de toepassingsruimte en maakt veganistische oplossingen in een breed scala aan producten mogelijk. Michiel Pronk, Sales Manager voor Fava eiwit isolaat: “Het combineren van voedingswaarde, smaak en stabiliteit in plantaardige producten zonder een significante hoeveelheid gommen en stabilisatoren toe te voegen, blijft een uitdaging. Vooral in sauzen en dressings, waar de groei achterblijft omdat het moeilijk is om met alleen plantaardige eiwitten een stabiele emulsie te bereiken. Met ons Fava eiwit isolaat zijn we erin geslaagd om de functionaliteit te leveren die nodig is om deze emulsie te maken zonder de noodzaak van extra stabilisatoren.”

Wereldwijde productie van plantaardige eiwitten is nodig

Pronk en Van der Vaart zijn niet alleen trots op hun innovatie, maar zijn ook blij dat ze met de introductie van dit Fava eiwit isolaat aan veel consumentenbehoeften kunnen voldoen. Met het vizier gericht op de eiwittransitie, zien zij dit als hard nodig. “Als we de doelstellingen van de Europese en Nationale Eiwitstrategie willen halen, moeten we ervoor zorgen dat plantaardige eiwitten zo snel mogelijk mainstream worden.”, legt Van der Vaart uit. “De marktvraag is niet het probleem, het gaat om het genereren van voldoende aanbod, waarvoor we plantaardige eiwitinitiatieven van over de hele wereld nodig hebben. Gezien de urgentie van de eiwittransitie is Fava eiwit isolaat absoluut geen proefproduct: Cosun wil de eerste volwaardige volumes – volledig geproduceerd en verwerkt in Europa – in het introductiejaar produceren en in de periode daarna snel opschalen.

 

Bron: Cosun





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
09 dec McCain Foods neemt minderheidsbelang in Strong Roots
09 dec Vleessector wil aan de slag met CO2-voetafdruk
09 dec Personeelstekorten bereiken recordhoogte
09 dec Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
09 dec Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
08 dec Rendierbezorgrobot brengt boodschappen én kerstmuziek (video)
08 dec Brussel wil dat maaltijdbezorgers hun koeriers vast in dienst nemen
08 dec Medewerkers distributiecentra Tesco dreigen met staking
08 dec Primeur voor Coop: eerste supermarkt met duurzame producten Onze Markt
08 dec Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
08 dec Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
08 dec Wat is premiumisatie en hoe vormt het de drankenindustrie?
07 dec Printer voor vleesvervangers bijna gereed
07 dec Prijs voeding stijgt met 1,1 procent
07 dec Pieter Pot haalt 9 miljoen euro kapitaal op
07 dec Voedselthermometers zorgen voor uniforme werkwijze bij Makro/Metro
07 dec Kostenefficiëntie verhogen in de Agri&Food sector, dankzij data
06 dec Supermarktketen in Kroatië accepteert online betalingen in cryptomunten
06 dec HAS Hogeschool ontwikkelt 6 nieuwe minors
06 dec Gebruik van robots in de voedingsindustrie gaat verder toenemen
06 dec Omzetrecord voor gemeentelijke IJsselmeervisafslag Urk
06 dec SGS en V-Label lanceren partnerschap en brengen veganistisch en vegetarisch keurmerk naar een wereldwijd publiek
06 dec Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
06 dec Hoe bereik ik de voedingsindustrie?
06 dec Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?