Gebruik van robots in de voedingsindustrie gaat verder toenemen

06-12 08:21 | bron: FoodPro Network

AMSTERDAM - Het gebruik van robots in de voedingsindustrie neemt toe, zo constateren analisten van ING. Volgens de laatste gegevens van de International Federation of Robotics groeide het totaal wereldwijd aantal operationele robots in 2020 met 8.600. Het merendeel van de nieuw geïnstalleerde robots in de voedingsindustrie was bestemd voor bedrijven in de Europese Unie. Hoewel robots vaker voorkomen, maakt maar circa 10% van de voedingsproducenten in de EU momenteel gebruik van robots. 

De coronacrisis heeft discussies over automatisering en robotisering in sommige sectoren aangewakkerd. Dit is met name relevant voor activiteiten die in het verleden moeilijk te automatiseren waren, zoals vleesverwerking. Robots kunnen daar helpen om het welzijn van werknemers en de veiligheid op de werkplek te verbeteren. 

Daarnaast zijn er meerdere structurele redenen waarom voedingsmiddelen - en drankenproducenten overwegen te investeren in robots. Veel voedingsproducenten worstelen met de beschikbaarheid van arbeidskrachten als gevolg van de aantrekkende economie en de vergrijzende beroepsbevolking. Inzet van robots biedt dan mogelijkheden om op arbeid te besparen.

De noodzaak om de productkwaliteit verder te verbeteren kan ook een reden zijn om te investeren in robots. Afnemers kunnen om strenge productspecificaties vragen en via geautomatiseerde productieprocessen kan soms gemakkelijker aan eisen rond voedselveiligheid en productconsistentie worden voldaan.

Nederlandse voedingsindustrie

Om de mate van robotisering te vergelijken, is het gebruikelijk om te kijken naar de robotdichtheid. Die kan worden uitgedrukt in het aantal robots per 10.000 werknemers. Voedingsproducenten in de Verenigde Staten gebruiken gemiddeld 89 robots per 10.000 werknemers, in de Europese Unie lag dat aantal op 75 in 2020. Binnen de EU zijn er echter aanzienlijke verschillen tussen landen. Zo worden in de Nederlandse voedingsindustrie 256 robots per 10.000 werknemers gebruikt. 

De International Federation of Robotics verwacht tot 2025 een jaarlijks groei van 6% in het aantal plaatsingen van nieuwe robotinstallaties. 

Bekijk het rapport van ING hier

 

Bron: ING

Foto: Zume





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Van Geloven voert snackproductie in Tilburg op
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Landbouwexport boven de 100 miljard, mede door hogere prijzen
21 jan Ook KTBA partner van FoodPro Network in 2022
21 jan Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
21 jan Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan Noord-Hollandse kaas onder On the way to PlanetProof
19 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
19 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan IJsselmeervisafslag in Urk boekt nieuw omzetrecord
18 jan Thuisbezorgd komt met afbreekbare verpakking met zeewier
18 jan Houben Worstenbrood en Bavaria komen met Bavaria worstenbrood
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Verbeet nieuwe voorzitter van raad van commissarissen Unilever Nederland
18 jan Arla Foods ontwikkelt nieuwe methode van koelen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?