Gebruik van robots in de voedingsindustrie gaat verder toenemen

AMSTERDAM - Het gebruik van robots in de voedingsindustrie neemt toe, zo constateren analisten van ING. Volgens de laatste gegevens van de International Federation of Robotics groeide het totaal wereldwijd aantal operationele robots in 2020 met 8.600. Het merendeel van de nieuw geïnstalleerde robots in de voedingsindustrie was bestemd voor bedrijven in de Europese Unie. Hoewel robots vaker voorkomen, maakt maar circa 10% van de voedingsproducenten in de EU momenteel gebruik van robots. 

De coronacrisis heeft discussies over automatisering en robotisering in sommige sectoren aangewakkerd. Dit is met name relevant voor activiteiten die in het verleden moeilijk te automatiseren waren, zoals vleesverwerking. Robots kunnen daar helpen om het welzijn van werknemers en de veiligheid op de werkplek te verbeteren. 

Daarnaast zijn er meerdere structurele redenen waarom voedingsmiddelen - en drankenproducenten overwegen te investeren in robots. Veel voedingsproducenten worstelen met de beschikbaarheid van arbeidskrachten als gevolg van de aantrekkende economie en de vergrijzende beroepsbevolking. Inzet van robots biedt dan mogelijkheden om op arbeid te besparen.

De noodzaak om de productkwaliteit verder te verbeteren kan ook een reden zijn om te investeren in robots. Afnemers kunnen om strenge productspecificaties vragen en via geautomatiseerde productieprocessen kan soms gemakkelijker aan eisen rond voedselveiligheid en productconsistentie worden voldaan.

Nederlandse voedingsindustrie

Om de mate van robotisering te vergelijken, is het gebruikelijk om te kijken naar de robotdichtheid. Die kan worden uitgedrukt in het aantal robots per 10.000 werknemers. Voedingsproducenten in de Verenigde Staten gebruiken gemiddeld 89 robots per 10.000 werknemers, in de Europese Unie lag dat aantal op 75 in 2020. Binnen de EU zijn er echter aanzienlijke verschillen tussen landen. Zo worden in de Nederlandse voedingsindustrie 256 robots per 10.000 werknemers gebruikt. 

De International Federation of Robotics verwacht tot 2025 een jaarlijks groei van 6% in het aantal plaatsingen van nieuwe robotinstallaties. 

Bekijk het rapport van ING hier

 

Bron: ING

Foto: Zume





Laatste nieuws