Prijs voeding stijgt met 1,1 procent

DEN HAAG - Het dagelijks leven is in november 5,2% duurder geworden dan een jaar eerder. De prijzen die Nederlanders voor goederen en diensten betalen zijn sinds september 1982 niet meer zo hard gestegen, aldus het CBS vandaag.

Elektriciteit was drie kwart duurder dan in november vorig jaar. Gas steeg ruim de helft in prijs en benzine was ruim 31% duurder dan een jaar eerder. Kleding werd ruim 5% duurder en voeding kostte 1,1% meer. In oktober was er ook al sprake van een flinke inflatie (3,4%). 

Nederland boven gemiddelde in eurozone

De gemiddelde prijsstijging in Nederland is hoger dan in andere landen in de eurozone. Volgens de Europese rekenmethode kwam ons land vorige maand uit op een prijsstijging van gemiddeld 5,9%. Het gemiddelde in de eurozone is 4,9%, wat overigens een record is.

Energieprijzen

De hoge energieprijzen zijn de grootste aanjager van de inflatie in Europa. In de afgelopen tijd zijn onder andere de gasprijzen sterk gestegen, door een combinatie van relatief kleine reserves in de EU, een sterk toegenomen vraag door het economisch herstel en de afgelopen koude winter.

ECB gaat vooralsnog niet ingrijpen

De Europese Centrale Bank (ECB), die als taak heeft de inflatie rond de 2% te houden, is ondanks de sterk oplopende inflatie niet van plan in te grijpen. Nog altijd zijn de rentes op een historisch laag niveau. Wanneer het goedkoop is om geld te lenen, leidt dat doorgaans tot inflatie.

De oorzaken achter de hoge inflatie zijn tijdelijk, aldus de beleidsmakers van de ECB. De hoge prijzen zijn het gevolg van onder meer een inhaalslag die de industrie moest maken door het verrassend snelle economische herstel van de coronacrisis. Daarnaast zorgde de coronapandemie in 2020 nog voor erg lage inflatie, en soms zelfs prijsdalingen, aldus de centrale bank.





Laatste nieuws