Personeelstekorten bereiken recordhoogte

DEN HAAG - Het lijkt een kwestie van tijd voordat zich in alle sectoren en beroepen personeelstekorten voordoen. Werkgeversorganisatie AWVN luidt de noodklok en pleit voor een nationaal actieplan voor de arbeidsmarkt, waaraan werkgevers, overheid en vakbonden een bijdrage leveren.

"Nu al wordt over bijna de hele linie een te hoge werkdruk ervaren: mensen werken massaal over, de kwaliteit staat onder druk en de levering van goederen en diensten komt of is al in gevaar", aldus AWVN-coördinator Anne Megens tegen NU.nl. "Bovendien krijgen werknemers door de hoge werkdruk werkstress, wat leidt tot nog meer uitval en nog hogere werkdruk. Dat is een groot gevaar."

De grootste boosdoeners zijn daarbij volgens de werkgeversorganisatie vergrijzing en ontgroening, maar er is meer. "Veel werknemers zijn met pensioen gegaan of gaan dat op korte termijn. We hebben ook te maken met ontgroening; de groep jongeren die de arbeidsmarkt instroomt, wordt kleiner."

De overheid zou volgens de AWVN een bijdrage kunnen leveren door bijvoorbeeld de belasting op arbeid te verlagen voor werknemers, het makkelijker te maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten en drempels voor zijinstromers of mensen met buitenlandse diploma's te verlagen.





Laatste nieuws