Kellogg’s ontslaat 1.400 stakende medewerkers

BATTLE CREEK - Kellogg’s ontslaat 1.400 Amerikaanse medewerkers die al twee maanden aan het staken zijn voor betere arbeidsvoorwaarden. Het personeel weigerde een loonsverhoging van 3%.

"Slechter behandeld dan machines"

Het is al een tijdje onrustig bij Kellogg’s in de Verenigde Staten. Duizenden medewerkers in verschillende staten legden het werk neer als protest tegen de lange werkdagen, voorgenomen ontslagen en de invoer van een nieuw systeem, waarbij recenter aangenomen medewerkers minder loon en minder voordelen krijgen.

Vakbondsleden klagen dat ze weken van 80 uren draaien en soms meer dan honderd dagen achter elkaar werken, zonder vrije dagen. Dat was nodig om aan de toegenomen vraag door de coronapandemie te voldoen. Maar in plaats van de werknemers te belonen krijgen ze nu stank voor dank. “De machines werken 28 dagen aan een stuk, maar rusten dan drie dagen om ze schoon te maken. Ze behandelen ons nog minder goed dan de machines”, aldus een medewerker eerder tegen The Guardian.

Niet ontslagen wel vervangen

Vorige week leek er een akkoord in de maak, toen de directie een loonsverhoging van 3% voorstelde. Dat voorstel werd uiteindelijk echter door een meerderheid van het personeel verworpen. Nu gaat de directie over tot drastische maatregelen. Wettelijk mogen de stakende medewerkers niet worden ontslagen, maar ze mogen wel permanent worden vervangen. En dat is precies wat Kellogg’s gaat doen.

De fabrieken worden momenteel al draaiende gehouden door externe oproepkrachten en tijdelijke arbeiders. Ook managers zijn regelmatig actief in de productie.

Sinds de coronapandemie zijn er in de VS grote personeelstekorten. Heel wat openstaande vacatures raken niet ingevuld. De vakbonden geven de strijd ondertussen niet op en zeggen gewoon verder te blijven staken.





Laatste nieuws