Plantible Foods ziet in Verenigde Staten meer kansen voor rubisco

SAN DIEGO - De Nederlandse ondernemers Maurits van de Ven en Tony Martens hebben in de Verenigde Staten het bedrijf Plantible Foods opgezet. Net buiten San Diego kweken ze eendenkroos om er het eiwit rubisco uit te onttrekken. De ondernemers begonnen ooit in Bemmel maar trokken in 2017 naar de Verenigde Staten. Inmiddels werken er meer dan 30 mensen voor Plantible Foods. Onlangs wisten ze in een investeringsronde 19 miljoen euro kapitaal aan te trekken. 

Onder meer het Amerikaanse voedingsconcern Kellogg's is geïnteresseerd in de activiteiten van Plantible Foods. Met rubisco kunnen veel eigenschappen van dierlijke producten worden nagebootst. Het kan met minimale bewerking bijvoorbeeld gellen en opschuimen. Dat maakt het uitermate geschikt om de textuur van vleesvervangers te verbeteren, of als eivervanger in bakproducten. Het kapitaal dat werd aangetrokken willen de ondernemers gebruiken om ook in Texas een grote kwekerij op te zetten.

Eendenkroos is een duurzamer en goedkoper alternatief voor zowel dierlijke producten als plantaardige voedingsbronnen als soja, erwten en maïs, aldus Martens en Van de Ven. Eendenkroos groeit enorm hard. Het groeit op een dunne laag water, dus het heeft ook geen invloed op de bodemkwaliteit. Het waterverbruik is een factor 10 lager dan een gewas dat in de grond wordt geteeld. Na het oogsten wordt het eiwit aan het kroos onttrokken en vervolgens in vloeistof gekoeld. Daarna gaat het naar de productiefaciliteit, waar het wordt omgezet in een wit poeder.

Van de Ven en Martens werkten in Nederland samen met het bedrijf ABC Kroos. Ze denken hun ambities om snel te groeien met productie van eendenkroos in de Verenigde Staten echter sneller te kunnen realiseren. Ook in Europa is al wel ervaring met rubisco, maar de Europese autoriteit voor voedselveiligheid heeft nog altijd niet geen advies uitgebracht aan de Europese Commissie over een goedkeuring bij gebruik in humane voeding. In de Verenigde Staten hopen ze op korte termijn duidelijkheid te krijgen van de Food and Drugs Administration.





Laatste nieuws