Meeste werknemers gingen er vorig jaar op achteruit

DEN HAAG - De meeste werknemers zagen hun loon het afgelopen jaar minder hard stijgen dan de inflatie. Gemiddeld gingen de cao-lonen 2,1% omhoog, terwijl goederen en diensten 2,4% duurder werden, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Het CBS bekeek de loonafspraken die zijn gemaakt in cao's, waar ongeveer 80% van werkend Nederland onder valt. Daaruit kwam naar voren dat personeel in veel sectoren het afgelopen jaar met slechts een kleine loonsverhoging moest doen. Alleen werknemers in de dienstverlening, de zorg en bij energiebedrijven zagen hun lonen harder stijgen dan de inflatie.

Horeca

De stijging was het kleinst bij horecabedrijven, met een plus van slechts 0,3%. Vakbonden en werkgevers besloten door de lockdown het afgelopen jaar de horecalonen alleen aan te passen aan de wettelijke minimumlonen. Ook in onder meer het onderwijs, de handel, de bouw en de industrie bleven de lonen achter bij de prijsstijging.

Dat de inflatie vorig jaar zo hard is gestegen, komt onder meer door oplopende prijzen van energie, zoals gas en brandstof. 

Het is mogelijk dat de inflatie over 2021 nog hoger uitkomt, omdat de inflatie van december nog niet is meegenomen in de berekeningen. Het vermoeden is dat de prijzen in die maand harder zijn gestegen dan het gemiddelde van 2,4%.





Laatste nieuws