Niet-toegestaan chloramphenicol aangetroffen in vleesveevoeder

BARENDRECHT - Het FAVV (Federaal Gezelschap voor de veiligheid van de voedselketen in België) heeft de BFA (Belgium Feed Association) geïnformeerd over de aanwezigheid van chloramphenicol in verschillende vleesveevoeders. Ook voor Nederlandse diervoeders kan dit een risico vormen. Gebruik van het antibioticum chloramphenicol in diervoeders is in de EU niet toegestaan. De contaminatie werd vastgesteld in stalen genomen bij verschillende veehouders.

De veehouders namen voeders af van verschillende mengvoederfabrikanten. De contaminatie is (op basis van nu bekende gegevens) terug te leiden tot gedroogde bietenpulp uit Frankrijk, vooralsnog uit 2 productielocaties. Het FAVV voert verder onderzoek uit naar deze contaminatie, in samenwerking met de Franse voedselveiligheidsautoriteiten. Op basis van de uitkomst van het lopende onderzoek zal het FAVV bekijken welke verdere acties er eventueel nodig zijn. In tussentijd wordt gevraagd alert te zijn.

Meer weten?

Wilt u uw diervoeder analyseren op chloramphenicol of advies over de risico’s en monitoring voor uw product? Neem dan contact met ons op via +31 (0)180 643 000 of Labco@eurofins.com.

 

Bron: Eurofins - partner FoodPro Network





Laatste nieuws