Nieuwe eiwitbronnen in voeding kunnen resulteren in nieuwe allergieën

UTRECHT - De introductie van nieuwe eiwitbronnen in humane voeding kan leiden tot nieuwe allergieën of via kruisreactiviteit allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie patiënten. Daarom is het van belang om de allergeniciteit van nieuwe eiwitten te kunnen beoordelen. Mark Smits deed er onderzoek naar. Op woensdag 19 januari hoopt hij aan de Universiteit Utrecht te promoveren.

Voorspellende methoden die de allergeniciteit nauwkeurig kunnen meten, kunnen effectiever ontwikkeld worden als men het eens is over welke maatstaf moet worden gebruikt om allergeniciteit in uit drukken. Regelgevers moeten deze beslissing nemen om de ontwikkeling van methoden richting te geven. Er zijn reeds maatstaven voorgesteld die gebruikt kunnen worden om allergeniciteit te beoordelen en op basis daarvan regelgeving op te stellen.

In dit proefschrift is een specifieke maatstaf geëvalueerd, namelijk het vermogen van een eiwit om antistoffen in ons lichaam op te wekken. Ons onderzoek wees uit dat deze maatstaf erg geschikt is om de allergeniciteit van nieuwe voedseleiwitten in uit te drukken. Daarnaast hebben we een stappenplan gemaakt dat gevolgd kan worden zodat regelgevers acceptatie- of afwijzingscriteria vast kunnen stellen voor nieuwe voedseleiwitten. We hebben ook onderzocht of bepaalde testmethoden gebruikt en verbeterd kunnen worden om de allergeniciteit van eiwitten te voorspellen. De genexpressie van bloedcellen die aan eiwitten worden blootgesteld kan in dit verband mogelijk worden gebruikt. We zagen echter ook dat de vertering en de opname van een eiwit de allergeniciteit kan beïnvloeden. Hiermee moet rekening gehouden worden bij de ontwikkeling van methoden die allergeniciteit kunnen beoordelen.

 

Bron: Universiteit Utrecht





Laatste nieuws