Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'

19-01 09:31 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de Belgische voedselketen verder onder druk te zetten, aldus de Fevia, de brancheorganisatie voor de voedingsindustrie in België. De gemiddelde afwezigheid door ziekte in Belgische voedingsbedrijven bedraagt 8,4%. De extra kosten in verband met het coronavirus worden gemiddeld geschat op 5,5% van de wekelijkse omzet.

Circa 9% van de bedrijven meldt dat er geen afwezige werknemers zijn, maar anderzijds blijkt ook dat ongeveer 20% van de bedrijven een verzuimpercentage heeft van meer dan 15%. Bovendien is de situatie voor bijna 7 op de 10 bedrijven licht of sterk verslechterd ten opzichte van de voorgaande week, aldus de Fevia.

Bij 55% van het verzuim is dat te wijten aan zieke werknemers. Daarnaast is 30% van hen afwezig als gevolg van quarantaine. De verwachting is dat 'kinderopvang' als reden voor afwezigheid de komende weken vaker kan voorkomen wanneer de scholen tijdelijk moeten sluiten.

Bij 75% van de bedrijven heeft afwezigheid van personeel al gevolgen voor de productie. Iets minder dan de helft van de bedrijven geeft een effect aan van minder dan 10%, een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30% en voor 5% van de bedrijven is het meer dan 30%.

Verder geeft twee derde van de bedrijven aan problemen te ondervinden met de aanvoer van grondstoffen of verpakkingsmaterialen. Ook op logistiek vlak zijn er veel moeilijkheden. 

 

Bron: Fevia





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 mei eFarmz lanceert ultrasnelle bezorgdienst
20 mei Beneo neemt Meatless in Goes over
20 mei Pieter Vissers nieuwe Horeca Directeur Heineken Nederland
20 mei NoPalm Ingredients onderscheiden met Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022
20 mei Indonesië heeft exportstop palmolie weer op
20 mei Onderzoek: 3 op 10 consumenten bereid supermarkt over te slaan
20 mei Vacature: Salesmanager bij KTBA (24 – 28 uur)
19 mei Lidl door omzetgrens van 100 miljard euro
19 mei Convenant Voedingsmiddelen start Local Expert Network
19 mei Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
19 mei Groen licht voor The Chocolate Factory in Veghel
19 mei Kraft Heinz komt met ketchup in kartonnen fles
19 mei Van Gelder groente en fruit wint Rotterdamse Ondernemersprijs 2022
19 mei Olijfolie: vergine of extra vergine?
19 mei Auditor geeft antwoord op 3 vragen over voedselveiligheid
18 mei Dirk stopt met tv-reclame om prijzen te drukken
18 mei Uber Eats test bezorgrobots in Los Angeles
18 mei Walmart: “lage prijzen zijn zeker nu belangrijk”
18 mei ME-AT lanceert plantaardige vleesvervangers uit eigen land
18 mei Roeland Buijsse benoemd tot voorzitter College van Bestuur SVO vakopleiding food
18 mei Mola kiest voor gestructureerde groei en 5S
18 mei Temperatuurbewaking 8 koelcellen, 2 variabelen, 1 oplossing: TempWeb
17 mei ADM gaat samenwerking aan met Eat Just voor productie kweekvlees
17 mei Flinke omzetstijging voor mosselveiling in Yerseke
17 mei Flink neemt Franse concurrent Cajoo over
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?