Voedselveiligheidscertificering en veranderingsmanagement

22-09 06:05 | bron: FoodPro Network

ROTTERDAM - De afgelopen twee jaar heeft de mondiale food supply chain een ongekende mate van verandering en onzekerheid doorgemaakt.

De wereldwijde pandemie heeft direct of indirect geleid tot aanzienlijke verschuivingen in de wereldwijde food supply chain, waaronder verstoringen van ooit gestroomlijnde en efficiënte relaties met leveranciers en grote schommelingen in ooit stabiele arbeidskrachten.

Elk van deze punten van zorg voor bedrijven in de voedselvoorzieningsketen kan met succes worden aangepakt door onafhankelijke assurance, door middel van certificering van voedselveiligheidsmanagementsystemen (FSMS - Food Safety Management System).

Dergelijke systemen en processen vormen de routekaart die organisaties moeten volgen bij het omgaan met het veranderende risicolandschap in een wereld na een pandemie. Onafhankelijke certificering van die systemen en processen stelt bedrijven in staat te voldoen aan de eisen van leveranciers, werknemers en consumenten. Voedselveiligheidscertificering controleert of het FSMS van een organisatie voldoet aan de gestandaardiseerde vereisten. Certificering beoordeelt ook het vermogen van een FSMS om risico's te identificeren en te beheren.

Hoewel thuis-bestellingen, reisbeperkingen en het onvermogen om audits ter plaatse uit te voeren hebben geleid tot het wijdverbreide gebruik van technologie op afstand om voedselveiligheidsmanagementsystemen te beoordelen, heeft de pandemie ook gevolgen gehad voor de certificering van de voedselveiligheid doordat de aard van de risico's en de waarschijnlijkheid dat bepaalde risico's zich voordoen, zijn veranderd. De tekorten aan materiaal en mensen in de toeleveringsketen dwingen bedrijven ook om bekende risico's op een nieuwe manier te bekijken.

Deze verstoringen van de toeleveringsketen zijn overal in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen voelbaar, met name in de levensmiddelenproductie. Langdurige leveranciers kunnen niet langer worden aangesproken, omdat ze vaak geen toegang hebben tot grondstoffen of te maken krijgen met het vertrek van werknemers. Deze existentiële bedreiging voor bedrijven aan de top van de voedselketen dwingt hen nieuwe leveranciers en materialen te vinden en in nieuwe regio's te gaan werken.

Als certificeringsinstantie voor levensmiddelen moeten we in staat zijn de doeltreffendheid van FSMS's te evalueren om deze en andere potentiële veranderingen in de toeleveringsketens van de levensmiddelenindustrie te beheren, die in het huidige klimaat plotseling en zonder waarschuwing kunnen plaatsvinden. De belangrijkste vragen die gesteld moeten worden zijn:

  • Hoe robuust zijn de inkoop- en risicobeoordelingsprocessen van de organisatie?
  • Hoe introduceren nieuwe toeleveringsregio's nieuwe gevaren (bijv. mycotoxinen)?
  • Hoe effectief zijn de voedselveiligheidscontroles van een nieuwe leverancier?

Processen die vóór de pandemie waren ingevoerd om met deze en andere overwegingen rekening te houden, zijn misschien niet langer toereikend. Dit is een grote uitdaging voor zowel de bedrijven in de voedingsindustrie als degenen die belast zijn met de veiligheidscontrole.

Verstoring van de toeleveringsketen is echter niet de enige uitdaging waarmee de voedingsindustrie te maken krijgt als gevolg van de pandemie. Het zogenaamde "grote ontslag" - de aanhoudende economische trend waarbij werknemers massaal vrijwillig hun baan opzeggen - draagt hier ook in grote mate toe bij.

In de voedingsindustrie heeft een groot aantal vacatures geleid tot een aanzienlijke vermindering van het productievolume. Bedrijven zijn in allerijl vacatures gaan vervullen door meer personeel aan te werven, maar dit heeft de processen die de competentie van werknemers moeten beoordelen en waarborgen, onder druk gezet.

Als certificeringsinstantie voor voedselveiligheid moeten wij ook de doeltreffendheid van FSMS'en evalueren om deze veranderingen en de bijbehorende risico's te beheren. Belangrijke vragen die gesteld moeten worden zijn onder andere:

  • Heeft de organisatie institutionele kennis verloren?
  • Is er behoefte aan beter kennisbeheer of gedocumenteerde informatie?
  • Kunnen de opleidingen en trainingen op het gebied van voedselveiligheid de vraag bijhouden?
  • Worden contractanten gebruikt om lacunes te overbruggen?

Het vermogen om ongekende veranderingen met succes te beheren zal een beslissende factor zijn in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen van morgen. Door het snelle en constante tempo van de veranderingen en de onzekerheid in die toeleveringsketen wordt het belang van robuuste en transparante systemen en processen steeds groter. Certificeringsinstanties kunnen organisaties helpen hun risico's te beheren en zich te concentreren op kansen.

Contact met de experts van LRQA

 

Door: Tim Ahn

Bron: LRQA - partner FoodPro Network

 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
27 sep Albert Heijn Foundation bestaat 15 jaar
27 sep David Cutter nieuwe Chief Supply Chain Officer FrieslandCampina
27 sep Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout
27 sep Violetta van Proast verkozen tot Beste Noviteit 2022
27 sep Flink meer zelfstandig werkende diëtisten
27 sep Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
27 sep Training: Masterclass BRC Global Standard Food Saferty Issue 9
26 sep Rabobank: Consumentenprijs zuivelproducten fors gestegen
26 sep Consumentenbond wil meer informatie van supermarkten over vers afgebakken broodjes
26 sep Brand stopt met grootschalige bierproductie in Wijlre
26 sep Unilever-topman Alan Jope gaat eind volgend jaar met pensioen
26 sep FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met de klokverkoop
26 sep Kinderen krijgen bibliotheekpas bij Happy Meal
26 sep Kennis event Hygiëne levensmiddelenproductie: Design, Reiniging & Allergenenmanagement'
26 sep Stappenplan Ketenborging
26 sep Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van Jumbo
23 sep Gemiddelde omzetgroei mkb in maand tijd gehalveerd 
23 sep Tönnies gaat flink reorganiseren
23 sep 7 tips voor betere Food & Beverage inkoopprocedures
23 sep Kabinet wil afschaffen btw op groenten en fruit niet vervroegen
23 sep Tweede Kamer wil gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken
23 sep Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
23 sep Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
22 sep Autogrill en Too Good To Go werken samen tegen voedselverspilling op Brusselse luchthaven
22 sep Pieter Pot lanceert eigen bestelapp
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?