Rabobank: 'Avocado's blijven wereldwijd aan populariteit winnen'

UTRECHT - Avocado's worden steeds populairder, zo blijkt uit onderzoek van RaboResearch. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten de meeste avocado's in. De Europese markt voor avocado's is enorm gegroeid, er wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten. Zuid-Amerika produceert steeds meer avocado's, deels om te voldoen aan de lokale vraag. De Europese avocadomarkt gaat een nieuwe fase in, aldus de onderzoekers van RaboResearch in een rapport.

De Europese avocadomarkt is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. In de EU en het Verenigd Koninkrijk groeide de markt met gemiddeld meer dan 12% per jaar. Er is nog ruimte voor groei van de afzet, maar de verwachting is wel dat de groei iets gaat afnemen. Ook is de verwachting dat bedrijven in de Europese Unie uit meer verschillende landen avocado's in gaan kopen.

Peru is verreweg de grootste leverancier van avocado's aan de EU, maar Colombia en Mexico winnen terrein in Europa. De totale avocadomarkt van de EU en het Verenigd Koninkrijk is naar schatting 861.000 ton. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn binnen de EU de belangrijkste markten. In de Europese Unie wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten.

De Verenigde Staten zijn goed voor bijna 40% van de avocado-invoer wereldwijd. In de Verenigde Staten worden gemiddeld bijna 3 keer zoveel avocado's gegeten als in Europa. Ondanks dat er elk jaar meer avocado's te krijgen zijn, zijn de prijzen van avocado's in de Verenigde Staten hoog gebleven. Begin 2022 zelfs extreem hoog. Dat kwam door problemen met de aanvoer vanuit Mexico, waarmee de VS een handelsconflict had. De verwachting is dat de prijs in de loop van 2022 weer zal dalen, nu het probleem opgelost is.

Landen in Zuid-Amerika zijn, na Mexico, de belangrijkste aanbieders van avocado's. De belangrijkste producerende landen in Zuid-Amerika zijn Peru, Chili en Colombia. De hoeveelheid avocado's die deze drie landen produceren, zal blijven toenemen. Omdat er meer avocado's geproduceerd worden zullen aanbieders in 2022 op zoek gaan naar nieuwe markten. De meeste Zuid-Amerikaanse avocado's gaan naar Europa en Azië. Peru voerde al in 2021 meer uit naar Aziatische markten, onder andere naar Zuid-Korea, Thailand, China, Hong Kong en Japan.

Download hier het rapport van Rabobank

 

Bron: Rabobank





Laatste nieuws